Premium

Het zijn spannende tijden, ook voor de huisartsen. ’Ik heb niet het idee dat het over drie weken over is’, zegt Rolf Boot, lid van het crisisteam Noord-Kennemerland

Het zijn spannende tijden, ook voor de huisartsen. ’Ik heb niet het idee dat het over drie weken over is’, zegt Rolf Boot, lid van het crisisteam Noord-Kennemerland
Rolf Boot zit in het corona-crisisteam van de huisartsen in Noord-Kennemerland. ,,De piek is nog lang niet bereikt.’’
© Foto’s: jjfoto.nl / Vincent de Vries
Alkmaar

Op weg naar de piek van het aantal corona-gevallen in Noord-Kennemerland. ,,Ik verwacht dat het volgende week een stuk drukker wordt bij onder andere de huisartsen.” Dit zegt huisarts Rolf Boot, voorzitter van de Huisartsen Organisatie Noord-Kennemerland (Honk) en lid van het crisisteam van Honk.

Boot erkent dat het voor hem en zijn collega’s spannende tijden zijn: „Wij lopen achter op Noord-Brabant, maar aan de ontwikkelingen daar kunnen we afmeten dat hier de piek aan ziektegevallen nog niet is bereikt. En ik heb niet het idee dat het over drie weken over is.” Daarom ook volgt het crisisteam de informatie van het RIVM op de voet.

Getest

Daar komt bij dat er al een tekort aan huisartsen in Noord-Kennemerland is en dat uiteraard ook niet duidelijk is hoeveel artsen en assistentes de komende tijd besmet zullen raken. Ook weten de huisartsen niet meer hoeveel mensen er feitelijk besmet zijn, zodat zij zich daarop kunnen instellen: „Er worden weinig mensen meer getest”, aldus Boot.

Het enige dat de artsen kunnen doen, is de situatie van dag tot dag te bekijken: „We vinden het inderdaad allemaal spannend. Als crisisteam proberen we daarom ook onze collega’s zo veel mogelijk via e-mail op de hoogte te houden van de laatste ontwikkelingen.”

De huisartsen in deze regio zijn in ieder geval heel druk, hoewel het per praktijk kan verschillen. Boot: „In mijn praktijk in Bergen is het best wel rustig. Daar staat tegenover dat ik van mijn collega’s in Alkmaar en Heerhugowaard hoor dat het daar juist heel druk is, vooral telefonisch. Ook op de huisartsenpost in Alkmaar is het heel erg druk.”

Alle huisartsenpraktijken hebben wel hun voorzorgsmaatregelen genomen. „De praktijken zijn dus dicht. Alleen telefonisch kan, indien echt nodig, een afspraak worden gemaakt, maar ook dan spreiden we de patiënten in tijd. Je wilt tenslotte geen vijf mensen in je wachtkamer hebben zitten, zelfs geen twee.”

Protocol

Als er mensen zijn die zich melden met coronasymptomen, treedt er een heel streng protocol in werking, aldus de Honk-voorzitter: „Die mensen worden in een aparte kamer ontvangen waar alleen zij komen. De huisarts heeft beschermende kleding aan, met schort, handschoenen en mondkapje.” Een heel rare manier van werken, erkent hij: „Dit zijn we natuurlijk helemaal niet gewend.”

De huisartsen behandelen zelf uiteraard geen patiënten met corona. Daarvoor is regelmatig overleg met het ziekenhuis over bijvoorbeeld doorverwijzen.

De medici hebben voorlopig wel voldoende voorraad om zichzelf te beschermen. „Maar er komen ook mensen ons mondkapjes brengen, die aan de eisen voldoen en die nemen we graag in ontvangst. Bovendien wordt nog onderzocht of het mogelijk is mondkapjes na sterilisatie her te gebruiken. Dat is echter nog niet zeker.”

Beschermingsmiddelen

Het Regionaal Overleg Acute Zorg is voor deze regio in ieder geval hard bezig te zorgen dat de beschermingsmiddelen die de artsen nodig hebben, er ook zullen zijn: „Ik hoop dat dat volgende week helemaal is geregeld.”

Begrip voor alle maatregelen vindt hij in ieder geval bij de patiënten: „Die begrijpen precies waar we mee bezig zijn. De patiënten van wie we een e-mailadres hebben, hebben we over de regels ook een mail gestuurd.”

Mocht er een patiënt zijn die dat niet weet, dan komt hij of zij bij de praktijk in ieder geval voor een dichte deur met allemaal waarschuwingsborden om vooral niet binnen te komen, maar te bellen.

Meer nieuws uit Alkmaar

Meest gelezen