Noodmaatregel voor gemeenteraad Haarlemmermeer

De raadszaal in Hoofddorp.

De raadszaal in Hoofddorp.© hdcmedia

Bart Boele
Hoofddorp

Voor de vergadering van de Haarlemmermeerse gemeenteraad is een noodmaatregel getroffen.

De vergadering zou donderdag om 17 uur beginnen met een vragenuurtje en vervolgens vier sessies, om vanaf 22.15 uur besluiten te nemen. Vanwege de coronamaatregelen is het niet gewenst om met veel mensen in een relatief kleine zaal te zitten. Een rechtsgeldige raadsvergadering moet fysiek plaatsvinden en kan dus niet digitaal. Ook zonder publiek en met minimale ambtelijke ondersteuning zouden er teveel mensen dicht bij elkaar zijn.

Daar is het volgende op gevonden.

De raadsvergadering begint om 17 uur. Alleen de burgemeester en de griffier zijn aanwezig. Zij constateren dat het wettelijk vereiste minimum aantal raadsleden niet aanwezig is. De burgemeester schrijft de vergadering opnieuw uit voor maandag 23 maart om 17 uur en sluit de vergadering.

Voor een op deze wijze opnieuw uitgeschreven vergadering is volgens de gemeentewet geen quorum nodig, maar het coronaprobleem is er niet mee opgelost. Ook daar is iets op gevonden.

Maandag 23 maart opent burgemeester Marianne Schuurmans om 17 uur de raadsvergadering, in aanwezigheid van griffier John van der Rhee en twee raadsleden: een lid van de coalitie, Beryl van Straten, en een lid van de oppositie, Koos de Vries. Deze twee leden kunnen, conform de gemeentewet, rechtmatige raadsbeslissingen nemen.

De raadsvergadering van 23 maart kent, wettelijk bepaald, dezelfde agenda als 19 maart, maar neemt alleen besluiten waarover bij alle raadsleden overeenstemming bestaat én over zaken waarin een gemeenteraadsbesluit absoluut noodzakelijk is. De bespreking en besluitvorming over alle andere onderwerpen wordt uitgesteld.

De raadsvergaderingen van 19 maart en 23 maart worden live uitgezonden viakrijgen technische ondersteuning en de uitzending is live en achteraf te volgen via: https://gemeenteraad.haarlemmermeer.nl

Meer nieuws uit Haarlem

Meest gelezen