Premium

Zaanstad wil gemeentelijke belastingen zzp’ers en ondernemers opschorten, deurwaarder blijft ook even thuis

Zaanstad wil gemeentelijke belastingen zzp’ers en ondernemers opschorten, deurwaarder blijft ook even thuis
Hans Krieger, wethouder economische zaken Zaanstad.
© Foto Bart Homburg
Zaandam

Zaanstad wil ondernemers en inwoners uitstel verlenen van betaling van gemeentelijke belastingen als zij niet meer in staat zijn om deze te betalen.

De gemeente werkt aan een pakket aanvullende maatregelen, die ondernemers en zzp’ers verder moeten ontlasten. Wethouder economische zaken Hans Krieger constateert dat ’de Zaanstreek hard is getroffen door het corona-virus’. Het college wil zo de druk verlichten. „We studeren nog op de vraag welke gemeentelijke belastingen van toepassing zijn. Het kan gaan om ozb, milieuheffingen en op dit moment is de voorheffing toeristenbelasting actueel.”

De deurwaarder komt voorlopig ook even niet aan de deur. Invorderingsmaatregelen van gemeentelijke belastingen worden in ieder geval tot en met 6 april opgeschort. Er worden even ook geen nieuwe aanslagbiljetten verzonden. Voor bedrijven en inwoners die nu al niet in staat zijn om de rekeningen aan de gemeente te betalen, zal Zaanstad de opdracht tot incasso tijdelijk uitstellen.

Een flinke lastenpost voor hotels is de toeristenbelasting. Die bedraagt 7 euro per persoon per nacht. Mark Lankveld, voorzitter van het Zaans hoteloverleg, vertelde eerder dat de gemiddelde bezetting is gedaald tot 15-20 procent en zeker verder zal dalen. Zaanstad telt bijna duizend hotelbedden. Op dit moment wordt de voorheffing voor 2020 gereed gemaakt. „Daar kijken we nu naar. Vanwege de acute problemen voor de hoteleigenaren, maar ook naar de hoogte van de voorheffing. Hoe realistisch zijn de aannames van overnachtingen nog?”

Belasting burgers

Hij voegt daar aan toe: „De inkomsten uit toeristenbelasting zullen beslist lager uitvallen in 2020. Het jaar duurt nog langer, is maar dit kan wel een negatieve uitwerking hebben op de belastingdruk voor de burgers.”

Wethouder Krieger hoopt dat de steunmaatregelen vanuit de gemeente volgende week kunnen ingaan. Probleem is de besluitvorming, die in principe aan de gemeenteraad is. „Maar de gemeenteraad vergadert even niet. We zijn wel in overleg met de fractievoorzitters en individuele raadsleden. We moeten even zien of we vooruitlopend op een positief advies tot uitvoering kunnen overgaan.”

De gemeente Zaanstad communiceert onder anderen via de website ondernemen.zaanstad.nl. Daar staat de actuele stand van zaken. Ook geldt dat ondernemers en zzp’ers zelf om hulp of financiële steun moeten vragen. Wanneer het steunpakket helemaal rond is verschijnt dit op de website.

Andere gemeenten

Ook andere gemeenten in Zaanstreek en Waterland bekijken hoe zij ondernemers en zzp’ers tegemoet kunnen komen. In Purmerend wordt nog gebroed op maatregelen om ondernemers tegemoet te komen. ,,Het college gaat nog een besluit nemen over de mogelijkheden om ondernemers in Purmerend te steunen’’, laat een woordvoerder weten. De gemeente Edam-Volendam is ’alle maatregelen die in lijn zijn met die van het Rijk aan het voorbereiden’.

Wormerland en Oostzaan trekken gezamenlijk op. In Wormerland hoeven ondernemers de al verzonden belastingaanslagen nog niet te betalen. Ze krijgen uitstel. Verder hebben Wormerland en Oostzaan besloten facturen gericht aan de gemeente direct te betalen. Van de geboden betalingstermijn van zes weken wordt op dit moment geen gebruik gemaakt.

Meer nieuws uit Waterland

Meest gelezen