Grand Prix Zandvoort uitgesteld vanwege corona

ZANDVOORT

De Grand Prix van Zandvoort in de Formule 1 is voorlopig uitgesteld. Dit heeft de overkoepelende organisatie FIA besloten vanwege de wereldwijde uitbraak van het coronavirus.

Dezelfde beslissing is genomen voor de wedstrijden in Spanje en Monaco.

De race in Zandvoort zou vanwege het afgelasten van de races in Australië, Bahrein, Vietnam en China de eerste van het seizoen zijn geweest op 3 mei. „Vanwege de aanhoudende situatie van Covid-19 en na gesprekken met Formule 1 en de drie organisatoren is vandaag bevestigd dat de Formule 1 Dutch Grand Prix 2020 en de Grand Prix van Spanje en die van Monaco worden uitgesteld”, aldus de FIA.

Alle partijen meldden met elkaar te gaan samenwerken om een vervangende datum voor de grands prix te vinden later in het jaar, mocht de situatie verbeterd zijn, zegt de FIA. Er werd al geopperd om de zomerstop in de Formule 1 te gebruiken om races te plannen.

Lees ook: Zandvoort vol begrip over verplaatsen Grand Prix: ’Geen race wie het zieligst is’

De Formule 1-race in Nederland staat voor het eerst sinds 1985 op het programma. Het circuit in Zandvoort onderging de afgelopen winter een forse gedaantewisseling. Er zijn onder meer twee zogeheten kombochten aangelegd, uniek voor de Formule 1. In de Hugenholtzbocht en de Arie Luyendijkbocht loopt het asfalt schuin omhoog, zoals op een wielerbaan. Ook de pitstraat, het rechte stuk met start en finish en de Tarzanbocht zijn grondig aangepakt.

De tickets voor de Grote Prijs van Nederland op het circuit van Zandvoort blijven gewoon geldig.

Lees ook de analyse: Grand Prix Zandvoort geeft voorsprong niet zomaar prijs

Het uitstellen van de Dutch Grand Prix op Zandvoort vanwege de coronacrisis is de enige juiste beslissing. „Als je het besluit zo zwart op wit ziet, doet het toch even zeer. Maar het spreekt voor zich dat de volksgezondheid het allerbelangrijkst is op dit moment. Eerst moet dat virus onder controle zijn”, reageerde directeur Robert van Overdijk van Circuit Zandvoort.

Meer nieuws uit Haarlem

Meest gelezen