Premium

Kinheim pitcher Martijn Schoonderwoerd (22) halsoverkop van VS naar huis in Haarlem: ’Als ik ziek word, zit ik liever thuis bij mijn ouders’

Kinheim pitcher Martijn Schoonderwoerd (22) halsoverkop van VS naar huis in Haarlem: ’Als ik ziek word, zit ik liever thuis bij mijn ouders’
Pitcher Martijn Schoonderwoerd (rechts) en Tommy van der Sanden blijven stiekem een balletje slaan.
© Eigen foto
Haarlem

Pitcher Martijn Schoonderwoerd (22) zag abrupt een einde komen aan zijn avontuur op de Mineral Area College School in Missouri. Door het coronavirus werd de honkbalcompetitie voor collegeteams stilgelegd en kon de speler van Kinheim weer huiswaarts.

Wanneer heb je besloten om naar huis te gaan?

,,Vrijdagochtend zouden we met het collegeteam vertrekken naar een wedstrijd. Toen werd duidelijk dat de competitie tot zeker 3 april stil zou liggen. Toen besloot ik om naar huis te gaan. Als ik ziek word, zit ik liever thuis bij mijn ouders. Mijn teamgenoot Tommy van der Sanden was al van plan om naar huis te gaan. Mijn moeder werkt op Schiphol en kon via een collega regelen dat ik op dezelfde vlucht mee kon. Via St. Louis en Atlanta vlogen we naar Nederland.”

Wat deed je precies in Amerika?

,,Ik studeerde sport management en speelde honkbal. Aanvankelijk op een college in Ilinois. Een tijdje terug ben ik overgestapt naar de Mineral School omdat Tommy hier ook speelde. Ik kende hem al van het Nederlandse team onder de 23 jaar. Het mooie is dat je eigenlijk niets anders hoeft te doen dan naar school te gaan en honkballen. Je hebt drie keer per week les en daarnaast kun je heel veel trainen.”

Heb je er veel opgestoken?

,,Zeker, ze slaan hier met aluminium knuppels in plaats van met houten. Als je een foutje maakt, kan een slagman daar veel beter van profiteren. Daar word je scherper van. De sfeer was goed. Ik heb veel nieuwe mensen leren kennen. Ik was wel ouder dan de rest. Het schoolsysteem is Amerika is anders, dus veel klasgenoten waren veel jonger.”

En hoe ziet je leven er de komende tijd uit?

,,Een voordeel van dat ik eerder terug ben is dat ik het hele seizoen mee kan spelen met Kinheim. Dat begint nu officieel pas in mei, we moeten afwachten of dat gaat lukken. Vanuit de club wordt er nu ook niet getraind. Het is voor mij wel zaak om fit te blijven. Anders zijn de afgelopen maanden voor niks geweest. Ik zal dus stiekem af en toe een balletje gaan gooien met Tommy, die bij DSS/Kinheim nu mijn teamgenoot is. Mijn lessen voor mijn studie kan ik gewoon blijven volgen. Veel wordt in de Verenigde Staten sowieso al online gedaan.”

Zien we jou deze zomer nog op de Haarlemse Honkbalweek, mocht dat evenement wel kunnen doorgaan?

,,We hebben vorig jaar matig gepresteerd met de onder 23-lichting. Ik denk dus dat het nog iets te vroeg komt voor mij. Wat dat betreft zou het voor mij niet erg zijn als de Honkbalweek een jaar wordt uitgesteld. Het is een droom voor mij om daar te spelen. Als klein jochie liep ik er namelijk al rond.”

Meer nieuws uit Sport Haarlem

Meest gelezen