Premium

Er komt voor Bart de Gier voorlopig geen tennisracket aan te pas: ’Ik probeer mijn conditie op peil te houden met hardlopen. Verder vul ik mijn dagen met een studie over fysiek’

1/2
Zwaag

Met competitietennis weer in aantocht, maakte Bart de Gier (37) uit Zwaag zich klaar om met de mannenploeg van TV Heerhugowaard in de eredivisie te spelen. Toen kwam het coronavirus. Hoe zijn tennisseizoen en dat van de leerlingen die hij traint eruit ziet, is onzeker.

Heb jij niet stiekem één seconde gedacht: maar bij tennis houd je toch makkelijk anderhalve meter afstand van elkaar, zoals wordt opgedragen door het RIVM?

,,Die gedachten zijn er natuurlijk wel. Soms voelt het tegenstrijdig, maar ik begrijp ook wel dat instanties, zoals nu de KNLTB, hun grenzen moeten stellen. Als je ervoor zorgt dat de clubs dicht blijven, weet je ook zeker dat je er alles aan doet om het virus tegen te gaan. Ik denk dat iedereen het belang er wel van inziet.”

Wat betekent het voor jou om een lange periode niet te mogen tennissen?

,,Ik train zelf normaal gesproken nog maar één keer per week. Ik speel competitie en doe aan ongeveer vijf toernooien per jaar mee. Verder ben ik vooral bezig met lesgeven. Dat doe ik bij Van Gelderen Tennis Academy op de locaties in Middenbeemster, De Goorn en Hoorn. De leerlingen hebben we een klein tennisschema meegegeven. Daarmee kunnen ze buiten tegen een muurtje aan de slag. Ook hebben ze een fysiek schema om de komende periode in conditie te blijven.”

Heb je, om een betere tennisser te worden, niet altijd een tegenstander nodig aan de andere kant van het net?

,,Qua techniek en wedstrijdfocus is het op dit moment inderdaad even behelpen. Ik kan nou eenmaal geen technische training aanbieden. Het is jammer, want voor die spelers is het hartstikke belangrijk om uren op de baan te maken. Voor mij persoonlijk is dat minder belangrijk. Er komt geen racket aan te pas, maar ik doe deze sport inmiddels 31 jaar. Door de ervaring die ik heb, gaat het tennisgevoel niet zomaar weg.”

Als je een blessure hebt, sta je ook stil en ligt verlies van wedstrijdfocus op de loer. Is er een vergelijking te maken?

,,Daar moet ik even over nadenken. Voor sommigen zou dat misschien zo kunnen voelen. Maar nee, bij een blessure komt wat mij betreft een heel andere mentale strijd kijken. Dan werk je toe naar een herstel. Bij dit virus is het een kwestie van niet mogen tennissen, of je nou geblesseerd bent of niet.”

Hoe vul jij zelf je dagen?

,,Ik zou letterlijk de hele dag thuis kunnen zitten, maar zo werkt het niet. Ik probeer mijn conditie op peil te houden met hardlopen. Verder vul ik mijn dagen met een studie over fysiek en probeer ik via appjes en mailtjes contact te houden met de leerlingen van de academie.”

Is het vol te houden?

,,Ik vind het enorm jammer dat ik mijn beroep op dit moment niet kan uitoefenen. De leerlingen staan ook te springen om de baan op te gaan. Als tennissers zullen we moeten accepteren dat het nu even niet anders is. Ik heb er alle vertrouwen in dat het uiteindelijk allemaal goed komt. Dat we door kunnen. Voor je het weet is alle ellende weer voorbij en kunnen we over op de orde van de dag.”

Meer nieuws uit Sport Alkmaar

Meest gelezen