Premium

’Langs de Lijn’-verslaggever Chris Wobben gaat in crisis voor de klas: ’Onderwijshart gaat weer sneller kloppen door corona’ [video]

’Langs de Lijn’-verslaggever Chris Wobben gaat in crisis voor de klas: ’Onderwijshart gaat weer sneller kloppen door corona’ [video]
’Meester Chris’ Wobben, de komende tijd even niet tussen de leerlingen, maar zijn onderwijshart klopt als nooit tevoren.
© Foto aangeleverd
Blokker

Als NOS-sportverslaggever en veelgevraagd presentator staat Chris Wobben uit Blokker weliswaar niet meer zo vaak voor de klas als vroeger, maar hij blijft toch een schoolmeester in hart en nieren. In een filmpje op Facebook prijst hij zijn collega’s voor de vele oplossingen die bedacht worden om onderwijs ondanks de coronacrisis toch mogelijk te maken.

Zelf is Chris ook nog even bezig om een nieuw dagritme te vinden, nu hij voorlopig geen eredivisiewedstrijden hoeft te verslaan en ook presentatieklussen worden geannuleerd of opgeschort.

„Dat geeft me wel de gelegenheid om wat online cursussen en webinars te volgen en me op die manier te ontwikkelen. Ook ben ik bezig om een nieuwe website te bouwen en met wat andere freelancers uit de entertainmentwereld wat ideetjes te ontwikkelen waar je anders nooit aan toekomt.”

Sowieso hoeft hij zich niet te vervelen. „Mijn kinderen zijn ook thuis, dus als leerkracht speel ik nu ’minischooltje’ met hen en met de kinderen uit de buurt.” Chris stond jarenlang voor de klas op basisschool De Pontonnier in Hoorn en ook toen hij zich een paar jaar geleden op z’n eigen bedrijf stortte, kon hij het onderwijs niet helemaal vaarwel zeggen.

Enorme tekort

„Vanwege het enorme tekort aan docenten heb ik me aangemeld voor zo’n onderwijspool en werk ik nog twee dagen als invaller. Daar zitten ook wat langere trajecten bij door bijvoorbeeld zwangerschap of ziekte. Zo heb ik nu een groep 8 op basisschool Het Kompas in Hoorn.”

Daar nam hij ook het filmpje op, met op de achtergrond stapeltjes lesmateriaal waarmee de leerlingen kunnen thuiswerken. „Het was een spontane ingeving en ik dacht: ik knal het gewoon online. Ik krijg er leuke reacties op, vooral van collega’s.”

Een rasoptimist als Chris ziet - naast alle problemen - dan ook de lichtpuntjes van de coronacrisis.

„De dynamiek keert weer terug in het onderwijs. De laatste jaren ging het vooral over de werkdruk, de financiën, de strakke regie van Cito-toetsen en voldoendes halen en het totale gebrek aan investering en visie. Nu zie je gelukkig ook weer de mooie kanten van ons vak. Docenten zijn doeners die denken in oplossingen, of het nu online is of op andere manieren. Hier gaat mijn onderwijshart echt weer sneller van kloppen.”

Meer over corona in deze regio:

Volg hier het liveblog over corona.

We houden een interactieve kaart bij met coronabesmettingen.

Hier vindt u meer artikelen over corona.

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen