Premium

Manege Beukers gaat zware tijden tegemoet: ’Een paard kost ook elke dag geld’

Manege Beukers gaat zware tijden tegemoet: ’Een paard kost ook elke dag geld’
Tim Lips in actie op de NH Horse Trials van afgelopen jaar.
© Foto Martin de Haan
Oudkarspel

Helemaal stil is het nog niet bij Manege Beukers, iets ten noorden van recreatiegebied Geestmerambacht, maar het ziet er voor de komende tijd niet goed uit voor de stal, die sinds de start veertien jaar geleden alleen maar is gegroeid.

,,Mensen die met een eigen paard bij ons staan, mogen hier nog wel komen en rijden, maar alle manegelessen en privélessen zijn gestopt. En dat is erg vervelend”, vertelt eigenaar Ronald Beukers. Daarnaast zullen er de komende tijd ook geen evenementen gehouden worden op het terrein. De Noord-Holland Horse Trials, een grote eventingwedstrijd, die de laatste jaren veel publiek trok, is inmiddels gecanceld. Het stond gepland voor het weekend van 10, 11 en 12 april. ,,We hebben in april en mei altijd veel activiteiten en die lijken allemaal niet door te gaan. Dat kan op termijn een behoorlijke strop gaan worden. Daar maak ik me op dit moment wel zorgen over.”

En een buffer is er niet, legt Beukers uit. ,,Ten eerste ben ik sinds de start best wel gegroeid, dus dan is er niet echt tijd om zoiets op te bouwen en daarnaast is dat in deze business sowieso al erg moeilijk. Er wordt nu wel gezegd: ’we gaan jullie helpen’, maar dat is afwachten natuurlijk. Een van de dingen waar je hier mee te maken hebt, is dat je niet alleen personeelskosten hebt, maar ook levende have. Een paard kost ook elke dag geld. Maar ja. We gaan het ervaren. Het is voor iedereen gissen hoe het verder zal gaan. Ik heb in ieder geval sinds kort overal zonnepanelen op de daken liggen. Misschien dat we daar nog een beetje rendement van kunnen krijgen”, houdt Beukers de moed er nog in. ,,Uiteindelijk is het voor de mensen die ziek zijn nog een stuk erger.”

De onzekerheid is het grootste probleem. ,,Als ik drie weken geen lessen kan geven, vinden de klanten dat niet zo erg, maar als het langer gaat duren, dan snap ik goed dat zij er mee stoppen.”

Waar de manegehouder en wedstrijdorganisator vooral op hoopt, is dat het muntje bij iedereen gaat vallen en er meer besef komt dat het menens is. ,,Ik kan daar helaas ook weinig tegen doen, maar als ik hier mensen hoor zeggen dat zij met twintig man thuis gaan eten, dan denk ik: snap je het dan niet? Ik vind dat je dan echt dom bezig bent.”

Meer nieuws uit Sport Alkmaar

Meest gelezen