Live verslag via Facebook van vertrek Halve Maen uit Hoorn om publiek te weren vanwege corona

De Halve Maen vertrekt zaterdag uit Hoorn. Om het risico op coronabesmetting te verkleinen wordt dat live uitgezonden via de Facebookpagina van het Westfries Museum.

De Halve Maen vertrekt zaterdag uit Hoorn. Om het risico op coronabesmetting te verkleinen wordt dat live uitgezonden via de Facebookpagina van het Westfries Museum.© Foto Benno Ellerbroek

Eric Molenaar
Hoorn

Om te voorkomen dat er veel publiek op afkomt - met alle coronarisico’s van dien - gaat het Westfries Museum in Hoorn het vertrek van de Halve Maen zaterdagmorgen live via Facebook uitzenden.

Hiervoor worden drie camera’s ingezet, met twee interviewers, waartussen geschakeld wordt: een camera op de kade, een op het schip en een drone.

Het Hoornse bedrijf The Flying Dutchmen gaat de reportage verzorgen. De uitzending is zaterdag van 9.15 tot 10.15 uur te zien van de Facebookpagina van het Westfries Museum.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Evenement

Woordvoerster Marian Vleerlaag vertelt dat deze oplossing op het laatste moment is bedacht, om te voorkomen dat het vertrek van het VOC-museumschip, dat na een bruikleenperiode van vijf jaar Hoorn verlaat, een evenement wordt met veel mensen op de kade. ,,We willen niet dat mensen risico nemen, maar wel op een mooie manier afscheid nemen van de Halve Maen.’’

Kanongebulder

Het vertrek van het replicaschip gaat ’op zijn zeventiende-eeuws’, zoals dat ook in de VOC-tijd gebeurde, met vlagvertoon en kanongebulder.

Vooraf vertelt museumdirecteur Ad Geerdink de kijkers thuis over de scheepvaart in de zeventiende eeuw in het algemeen en de Halve Maen in het bijzonder.

Scheepspapieren

De scheepspapieren van de Halve Maen worden symbolisch overhandigd aan Eduard van Breen van de Amerikaanse stichting New Netherlands Museum, zoals in 2015 andersom gebeurde. De stichting is eigenaar van het schip.

Aan boord van het schip is Alex Gitzels degene die leden van de bemanning interviewt.

Het saluut vanaf de Halve Maen, bij wijze van vaarwel, wordt op de kade bij het Centrum Varend Erfgoed beantwoord met kanonschoten, die door wethouder Samir Bashara worden afgevuurd.

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen