Grieppatiënten moeten naar sporthal De Beuk in Purmerend of sportcentrum De Koog in Koog aan de Zaan: ’Huisartsen willen te grote druk op praktijk voor zijn’

Sporthal de Beuk in Purmerend.
© Archieffoto Ella Tilgenkamp
Purmerend/Koog aan de Zaan

Huisartsen in de regio Zaanstreek-Waterland gaan twee centrale punten in de regio inrichten voor algemene huisartsenzorg aan patiënten met griepverschijnselen.

Daarvoor worden tijdelijke huisartsenpraktijken ingericht in sporthal De Beuk in Purmerend en topsportcentrum De Koog in Koog aan de Zaan.

De afspraak is gemaakt door de huisartsen in de regio Zaanstreek-Waterland in samenwerking met de Veiligheidsregio Zaanstreek-Waterland. Inmiddels zijn voorbereidingen getroffen om in de twee sportcenta algemene huisartsenzorg aan te bieden aan mensen die griep en mogelijk corona onder de leden hebben.

Efficiënt

Na een telefonisch consult met hun eigen huisarts kunnen mensen met reguliere klachten én griepverschijnselen doorverwezen worden naar één van deze tijdelijke huisartspraktijken. Door vanuit één regionale locatie te werken waar altijd de juiste beschermingsmaterialen voorhanden zijn, wordt de toenemende vraag naar huisartsenzorg door het coronavirus efficiënter ingericht.

Hier is voor gekozen vanwege de veiligheid van andere patiënten maar ook voor de huisartsen. De huisartsen kunnen dan de reguliere zorg blijven leveren aan inwoners met andere klachten.

De twee sporthallen worden op dit moment ingericht. Een bezoek aan één van de locaties vindt pas plaats na een telefonische afspraak via de eigen huisarts. Het is niet de bedoeling om op eigen gelegenheid naar de sporthal te gaan.

Oplossing

Directeur Erik Schoofs van Huisartsenzorg Zaanstreek-Waterland wil voorbereid zijn op grotere drukte.

,,Nu kunnen de huisartsen het nog aan, maar het kan zijn dat er een moment komt dat de druk te groot wordt. Dat willen we met deze tijdelijke huisartsenpraktijken voor zijn. Voor nu is dit een goede oplossing, maar we kijken dagelijks hoe we de continuïteit van de huisartsenzorg kunnen blijven bieden.”

Inwoners die vrezen besmet te zijn met het coronavirus, moeten eerst telefonisch contact opnemen met hun huisarts en niet op eigen houtje naar de wachtkamer gaan. Dit om te voorkomen dat andere mensen besmet zouden kunnen worden.

Meer nieuws uit Waterland

Meest gelezen