Velserbroekse wielrenster Tessa Dijksman sjouwt met speciale koffer en weet toch nog uit Manchester weg te komen

Velserbroekse wielrenster Tessa Dijksman sjouwt met speciale koffer en weet toch nog uit Manchester weg te komen
Tessa Dijksman.
© Archieffoto
Velserbroek

Even een racefiets inpakken om aan de Zesdaagse van Manchester mee te doen, lekker koersen en daarna weer naar huis. Tot op de dag van vertrek, vorige week donderdag, was dat het vooruitzicht voor wielrenster Tessa Dijksman. Tot vrijdagochtend op de eerste wedstrijddag werd besloten het evenement te annuleren vanwege het coronavirus. Wat volgde was een soapserie met de titel ’kastje naar de muur’.

Juist vanwege de goede voorbereiding ging Dijksman een dag eerder naar Engeland. „Anders is het zoveel gedoe. Het speelde de hele tijd al door m’n hoofd dat ze het zouden afgelasten. Dinsdag kwam in eerste instantie de bevestiging dat het door zou gaan. Dat werd donderdag herhaald. Dus besloot ik naar Schiphol te gaan, hoewel ik het vreemd vond dat het door ging. Je kreeg berichten dat alle grote evenementen werden afgezegd en dan zouden wij wel fietsen in een vol stadion. Dat zou toch gek zijn dacht ik nog.”

Speciale koffer

Het is een aardige hoeveelheid die de 23-jarige Velserbroekse met zich mee moest ’sjouwen’. „Die fiets van me zit in een speciale koffer. Dat is altijd al veel extra bagage. Los van de normale spullen die je mee moet nemen als je sport- en vrijetijdskleding.” En juist de niet alledaagse zaken zorgden ervoor dat niet alles soepel verliep bij het vinden van een vlucht terug. „We hadden met de meiden die mee zouden doen nog overwogen om een weekendje Manchester ervan te maken. Maar de een na de ander ging naar huis. Dus ik ook maar.”

Wat volgde was een hoop ’gezeik’. „Ik kan het niet anders zeggen. Als ik KLM belde stond ik lang in de wacht en werd er gewoon opgehangen. Of ze zeiden doodleuk dat de wachttijd meer dan een half uur is en dat je later terug moest bellen. Ook via social media lukte het me niet in contact te komen. Zelfs niet om drie uur ’s nachts.”

Vijf minuten

Het was duidelijk dat de kans klein was om überhaupt een vlucht te boeken. „Zaterdag zaten de drie geplande toestellen helemaal vol. Zondag zouden er zes of zeven naar Amsterdam vliegen. Daar was de kans groter. Ik ben met m’n hele hebben en houwen naar het vliegveld gegaan.” En toen? „Toen was het binnen vijf minuten geregeld. Dat had ik dus eerder moeten doen. Ha ha.”

Wat Dijksman op viel, was dat de Engelse omgang met het coronavirus wezenlijk anders was dan in Nederland. „Ze leken veel minder paniekerig dan hier. Maar ik denk dat dat nu ook per dag veranderd.”

Meer nieuws uit Sport Haarlem

Meest gelezen