Premium

Einde Visserijdagen Egmond na 25ste editie. Geen nieuw bloed, geen vrijwilligers. ’Veel mensen hebben commentaar op wat je organiseert, maar die steken niet de handen uit de mouwen. Tja, de beste stuurlui staan aan wal dus’

Einde Visserijdagen Egmond na 25ste editie. Geen nieuw bloed, geen vrijwilligers. ’Veel mensen hebben commentaar op wat je organiseert, maar die steken niet de handen uit de mouwen. Tja, de beste stuurlui staan aan wal dus’
De wijting hangt te drogen tijdens een van de eerdere visserijdagen.
© Archieffoto/Jan Gravemaker
Egmond aan Zee

De 25ste Visserijdagen in Egmond aan Zee worden tevens de laatste. Ondanks herhaalde oproepen is het bestuur er namelijk niet in geslaagd nieuw bloed te vinden of meer vrijwilligers. ,,Overal hetzelfde in Nederland’’, treurt Alice Reemst.

Het bestuur bestaat de laatste zes jaar nog maar uit drie man: ,,Een enkeling wil nog wel eens in het bestuur komen, maar die is dan na een of twee jaar weer vertrokken. En voor ons is het na zes jaar tijd om het over te dragen, maar er is niemand. Dan stopt het, aldus medebestuurslid Francisca Venema.

Ook het werven van vrijwilligers ging steeds moeizamer: ,,Het werden er steeds minder. We hebben een keer een noodoproep gedaan, en daar kwamen wel wat mensen op af, maar daarna was het weer zeuren. Ja, mensen die een uurtje willen helpen, achter de bar of zo, maar dan willen ze zelf weer feestvieren’’, aldus Venema.

De twee zien het niet als typisch Egmonds, dat er geen vrijwilligers zijn: ,,Je ziet het in heel Nederland, bijvoorbeeld bij de organisatie van Koningsdag. Wat er in Egmond wel bij komt, is dat veel mensen commentaar hebben op wat je organiseert, maar die steken niet de handen uit de mouwen. Tja, de beste stuurlui staan aan wal dus’’, verzucht Venema.

De 25ste keer is een iets afgeslankte versie van wat men gewend is, maar de muziek en de ambachten blijven. De Reddingsbrigade doet ook zijn ding, maar zal dan ook stoppen.

Reemst en Venema menen dat hetzelfde lot het evenement ’Loop naar de pomp’ zal treffen. Ook daar te weinig vrijwilligers en bovendien zijn er nog maar vier ondernemers, die er geld insteken.

Venema: ,, Beide evenementen zijn bedoeld om het dorp te promoten, om meer bezoekers te trekken door iets leuks te bieden. Het lijkt echter alsof wat dat betreft de neuzen van de winkeliers en de horeca niet meer dezelfde kant uit staan.’’

,,En ook op ’Loop naar de pomp’ hebben de Egmonders veel commentaar. En zo zakt het weg’’, meent Reemst.

Meer nieuws uit Alkmaar

Meest gelezen