Zorg Samen brunch geeft gespreksstof voor dagen

1/2
Badhoevedorp

Het begon allemaal tijdens een vakantie van de vriendinnen Natalia de Smalen en Anne van den Broek uit Beverwijk en de Heemskerkse Mariska Nunes. De vraag was eenvoudig: ’Wat zou je doen voor de gemeenschap als geld geen rol zou spelen?’ Het antwoord: ’Samen eten’.

Intussen zijn er spijkers met koppen geslagen en is het project ’Zorg Samen’ geboren. Een particulier non-profit initiatief dat wordt gefinancierd met eigen middelen, donaties van bedrijven, familie en vrienden.

„We kwamen op het idee, omdat verharding en eenzaamheid in onze maatschappij actuele thema’s zijn. Op vakantie hadden we het er elke dag over dat we iets voor kwetsbare mensen moesten doen. Natuurlijk kunnen we eenzaamheid de wereld niet uit helpen, maar niets doen is geen optie”, aldus de vrouwen.

Brunch

De plannen gingen van klein naar groot en weer terug. „We wilden alles uit eigen zak betalen, koken met lokale producten, vergeten groenten, duurzaam en circulair zijn. Prachtig, maar het moet wel realistisch blijven. Het werd een gratis brunch voor eenzame ouderen, of andere kwetsbare groepen. Neem mijn oma: zij maakt niet zoveel mee. Maar is er een nieuwtje, dan is dat gespreksstof voor dagen. Dat staat symbool voor de mensen die we graag aan tafel krijgen. Mensen een leuke dag bezorgen waar ze nog weken over kunnen napraten. Eten is het allermooiste, meest universele en verbindende instrument dat er is”, vindt Natalia.

Zelf gaan koken was mogelijk. ,,Dat was een optie, maar waar en hoe ga je dat dan doen? Anne (HR-manager) en Mariska (director operations) werken voor het bedrijf Corendon en legden onze plannen op tafel. Uiteindelijk is het dus het 4-sterren Corendon Village hotel in Badhoevedorp geworden. We zijn dankbaar dat we gebruik mogen maken van het hotel, het buffet mogen delen tegen kostprijzen en voor de faciliteiten die we mogen gebruiken. Het hotel is prachtig en de sfeer dus heel anders dan in een buurthuis. Mensen moeten alleen zelf voor vervoer en begeleiding zorgen”, zeggen de vriendinnen.

Het blijft niet bij eten alleen. „Na het buffet kunnen onze gasten genieten van een bioscoopfilm. Er is ruimte om een spelletje te spelen of muziek. Afhankelijk van de behoefte van onze gasten zullen we hier invulling aan geven, in overleg met de begeleiders.”

Natalia de Smalen, eigenaar van het marketingbedrijf Buro Volt, maakte een website en zette een crowdfundingactie op. „De teller staat op 2200 euro. We kunnen voorlopig vooruit. Maar hoe meer middelen, hoe meer of vaker we mensen kunnen uitnodigen. ”

De drie vrouwen hopen elke maand een dag te kunnen organiseren. Alle zorginstellingen kunnen in aanmerking komen voor de Zorg Samen-lunch. Stuur een email via: www.wijzorgensamen.nl. Donaties kunnen ook via de website worden gedaan.

Meer nieuws uit IJmond

Meest gelezen