Premium

Melvin Platje volksheld in Bali: ’Alleen zwaaien in de supermarkt’

1/2
Gianyar

Melvin Platje scoorde er zondag nog op los in een competitiewedstrijd met Bali United. Inmiddels is ook in Indonesië het voetbal stilgelegd, maar de Nederlandse spits zal zich niet snel gaan vervelen. „Beetje barbecueën in de tuin. Zwemmen. Filmpje kijken met de kids. En mezelf fit houden natuurlijk”, vertelt de 31-jarige publiekslieveling.

Bali United speelt in elk geval de komende drie weken geen wedstrijd. „We hebben nu even vier daagjes vrij”, vertelt Platje. „Vrijdag trainen we weer met de groep, maar er is dan geen publiek welkom. Het coronavirus is hier nog niet zo extreem aanwezig als in veel andere landen, maar er worden dus wel voorzorgsmaatregelen genomen. De discotheken en barretjes moeten ook hun deuren sluiten.”

Platje is in Indonesië uitgegroeid tot een voetbalgrootheid. Het komt daardoor ook regelmatig voor dat een enthousiaste fan hem in de armen vliegt. Wat dat betreft moet de oud-speler van FC Volendam, NEC, VVV-Venlo en Telstar nu extra oppassen. „Onze trainer heeft op tv gezegd dat de supporters ons even met rust moeten laten als ze ons zien lopen. Die woorden hebben dan ook meteen impact. Normaal gesproken moet ik vaak op de foto of dat soort ongein. Maar als ik nu naar de supermarkt ga, dan zwaaien ze alleen even. Dat is wel handig.”

De supermarkt is momenteel ook een van de weinige plekken waar de spits uit Naarden zich nog laat zien. „We blijven de komende tijd zo veel mogelijk thuis en gaan alleen naar buiten als het noodzakelijk is. Je moet jezelf niet gek maken, maar je kunt niet ontkennen dat de situatie wereldwijd heel heftig is. Wij proberen ook ons best te doen. Zodra het weer veilig is, gaan we verder met het normale leven.”

Heerlijk leven

Op de achtergrond is te horen dat zijn drie kinderen zich prima vermaken in het zwembad, dat onderdeel is van de grote tuin aan het huis waar Platje woont. Los van de huidige situatie leidt zijn gezin een heerlijk leven op Bali. Zijn kinderen gaan er naar een goede internationale school, de zon schijnt er bijna altijd en ze wonen vlakbij het strand. Platje heeft veel vrije tijd, een goed contract en wordt op handen gedragen binnen Bali United.

Platje verlengde zijn contract met een jaar, tot december 2020. Dit seizoen staat zijn teller alweer op zes doelpunten in zeven wedstrijden. „Ons niveau is te vergelijken met de top van de eerste divisie, zeg ik altijd. Vooral de warmte is heftig om in te spelen en geen enkel team is makkelijk te verslaan. Het voetbal wordt hier ook op een veel intensere manier beleefd dan ik in Nederland gewend was. Bij ons zitten er gemiddeld 20.000 mensen op de tribunes, maar bij uitduels soms wel 50.000. En ze benaderen sommige spelers echt als volkshelden.”

Platje is daar dus één van. De Nederlandse goaltjesdief zit voorlopig nog wel even goed in Indonesië. „Al besef ik ook heel goed dat voetbal bijzaak is in een periode als deze. Laten we met z’n allen hopen dat de situatie zo snel mogelijk verbetert.”

Meer nieuws uit Sport Gooi

Meest gelezen