Wie heeft er mondkapjes, desinfectiemiddel of een schilderspak? Huisartsen in de Kop van Noord-Holland kunnen ze goed gebruiken

Schagen

Huisartsen in de Noordkop roepen bedrijven en bewoners op om mondkapjes door de brievenbus te gooien. Ook desinfectiemiddel en schorten (’denk aan stoffen schilderspak of plastic poncho’) zijn nodig.

„We hebben nog wel wat voorraad, die verdelen we zo goed mogelijk onder onze huisartsen”, vertelt Leonie Steenvoorden, directeur bij huisartsenorganisatie HKN in de Kop van Noord-Holland. „Op het moment is er voldoende. Als er meer patiënten komen, hebben we overalls nodig met lange mouwen, handschoenen, brillen en mondkapjes.” Het is vooral moeilijk aan desinfectiemiddel en mondkapjes te komen.

De oproep van HKN op Facebook heeft al wat opgebracht. „Bij een aantal bedrijven hebben we kapjes kunnen kopen, andere bedrijven hebben het gedoneerd. Dat zijn bedrijven waar bijvoorbeeld veel zaagwerk wordt gedaan, waar ze met bestrijdingsmiddelen werken en plaatselijke bouwmarkten. Afpro Filters heeft een paar honderd kapjes gedoneerd. Fantastisch.”

(Tekst gaat verder onder Facebookbericht)

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

De donaties van particulieren lopen minder hard. „We krijgen her en der een mondkapje. Mensen denken wel mee, maar ik denk dat ze ze thuis niet op voorraad hebben liggen.”

Weinig nut

Een mondkapje opdoen naar de supermarkt, dat heeft weinig nut, vertelt huisarts Dirk Schoen van Huisartsenpraktijk De Nes in Schagen. „Wij dragen ook geen mondkapjes, tenzij we patiënten die hoesten of niezen moeten onderzoeken. Dan geven we hen een mondkapje of we doen ’m zelf op.” Alle mondkapjes zijn welkom, al is het ene soort meer geschikt dan de ander.

Een schildersoverall of schort kan ook helpen. „Het virus wordt natuurlijk verspreid door kleine waterdruppeltjes. Op je kleren gaat het virus redelijk snel dood, maar als je snel van de ene naar de andere patiënt gaat is het handig dat je het pak kunt uitdoen.”

(Tekst gaat verder onder Facebookbericht)

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Hergebruiken

Die mondkapjes, kunnen die eigenlijk niet opnieuw worden gebruikt? Steenvoorden: „Het wordt nu onderzocht of het mogelijk is om ze te steriliseren, maar er is nog geen uitsluitsel. De praktijken verzamelen hun vuile mondkapjes, voor het geval ze straks herbruikbaar zijn na sterilisatie.”

Prioriteit

Ook bij de GGZ Noord-Holland Noord is er schaarste, maar zij roepen niet specifiek op om mondkapjes langs te brengen. Woordvoerder Niek Kuijper: „In het hele land is er schaarste. Iedereen is alle zeilen aan het bijzetten. Minister Bruins heeft de GGD opgedragen beschermende materialen te verdelen over en de prioriteit ligt nu bij instellingen als ziekenhuizen. Wij hebben daar waar mogelijk online of telefonisch contact, maar we hebben ook klinieken waar de zorg altijd door moet gaan. Het is nu het belangrijkste dat we zo veilig mogelijk werken in deze omstandigheden.”

Meer nieuws uit Schagen e.o.

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.