Premium

Geen spelletjes in Huize Hoolwerf, familie is te fanatiek voor spelletjes

1/2
Eemdijk

Deze week geen versie als vanouds van de Hoolwerfjes. Voor marathonschaatser Evert Hoolwerf (24) zit het seizoen er sinds twee weken op. Dat betekent allerminst dat de rijder van AB Vakwerk rustig in Eemdijk bivakkeert. Het coronavirus houdt Evert vooralsnog niet thuis.

Het schaatsseizoen is klaar. Wat doe je nu?

„Ik zit in de vrachtwagen voor Hoolwerf Heiwerken. Wij zijn nog niet stilgezet. We werken nu nog bij kleine klussen, waar het niet heel druk is en weinig mensen zijn. Maar ik ben wel bang dat het aan het eind van deze week klaar is; dat er geen projecten meer worden opgezet. Dan wordt het afwachten en kijken wat er gebeurt.”

Schaatsen hoef je niet meer, maar had je ter voorbereiding op het nieuwe seizoen al wielerwedstrijden staan?

„Vorige week zijn we op vakantie geweest naar Oostenrijk. Lekker wezen skiën, ook met een paar uit de ploeg. Volgende week komen de nieuwe fietsen voor komend seizoen binnen. Dan kunnen we weer gaan trainen. In mei kunnen we weer een beetje denken aan wedstrijden. Maar zelfs dat lijkt nu op de lange baan.”

Hoe blijf je nu fit?

„Wij trainen nu het seizoen is afgelopen even niet. Mocht het bijvoorbeeld mooi weer zijn, zoals afgelopen zaterdag, dan kun je gewoon even lekker fietsen. Omdat het leuk is. Het is de bedoeling om de conditie een klein beetje terug te laten lopen, om straks weer een nieuwe piek te kunnen maken. Mentale rust is trouwens ook belangrijk. Even niet met die druk bezig zijn.”

De laatste weken van het seizoen waren zwaar?

„In die laatste weken zit je er altijd een beetje tegenaan te hikken. Het is ook niet zo dat we de belangrijkste wedstrijden als laatst hebben. Wel nog eentje [marathon van Leeuwarden, red.] die we wilden winnen, natuurlijk. Maar geen NK of zo. De motivatie vlakt wat af naar het einde van het seizoen toe.”

In Zweden won je twee keer!

„Het viel allemaal even de goede kant op, ja. Die eerste in Zweden was mooi, dat was misschien wel een cadeautje van Bart en Gary. Bij die tweede zege in Zweden was ik ook goed in de finale. Winnen is altijd lekker. Daar doe je het voor. Ik kan heel slecht tegen m’n verlies.”

Worden er spelletjes gespeeld in Huize Hoolwerf?

„Bij ons thuis worden er weinig spelletjes gespeeld, haha. Iedereen is veel te fanatiek. We hebben weleens Monopoly geprobeerd. Het halve bord werd over de tafel gegooid. Ik ga niet zeggen wie het was. ’Of ik het was?’ Het kan ook m’n vader of broer Bart zijn geweest. Haha, dat ik niet tegen m’n verlies kan, betekent overigens natuurlijk niet dat ik niet goed in spelletjes ben.”

Afgelopen winter las je het boek Mindgym van Wouter de Jong. Iets aan gehad?

„Twaalf weken lang oefeningetjes doen waarmee je je mentale toestand kan trainen. Dat heeft me de winter doorgeholpen. Weet je wat het is? Spieren trainen is makkelijk. Van honderd kilo squatten zie je binnen een paar weken resultaat. In je brein merk je daar niet meteen iets van. Je moet niet denken wat je verkeerd hebt gedaan, maar wat je anders moet doen.”

Meer nieuws uit Sport Gooi

Meest gelezen