Premium

Spelers van AZ houden zich thuis fit met hometrainers en krachttraining; clubleiding bekijkt ’alle scenario’s’

1/2
Alkmaar

AZ dacht na het instorten van een deel van het dak dit seizoen alle mogelijke tegenslag wel zo’n beetje te hebben gehad. Het stilleggen van de competitie kon er ook nog wel bij. „Het is allemaal heel raar, ja, terwijl we toch al wat heel wat hebben meegemaakt dit seizoen”, zegt Max Huiberts, directeur voetbalzaken.

Direct nadat zondag vanuit Zeist de oekaze kwam dat er van georganiseerd trainen geen sprake meer mocht zijn, besloot AZ het trainingscomplex in Wijdewormer te sluiten. Tot en met 6 april zal er niet getraind worden op de Kalverhoek. „Alleen de spelers die langdurig aan het revalideren zijn, zoals Pantelis Hatzidiakos, mogen daarmee verder gaan. Daarbij volgen zij en de fysiotherapeuten uiteraard alle richtlijnen die in het hele land gelden”, zegt Huiberts.

Onderhoud veld

Zelf zit Huiberts deze maandag in zijn kantoor in het stadion, dat verder behoorlijk uitgestorven is. Het aantal personeelsleden van AZ dat in het stadion aan het werk is, ’is op twee handen te tellen’. „Het restaurant is dicht, de fanshop is dicht, veel anderen werken vanuit huis. Van de technische dienst en de ploeg die het veld onderhoudt zijn wel mensen in het stadion aan het werk. Het veld zal toch onderhouden moeten worden, net als in de maanden toen we hier niet speelden. De mannen wisselen elkaar daarbij zoveel mogelijk af, zodat er niet te veel onderling contact is.”

Hometrainers en krachttraining

De spelers zijn allemaal thuis. Ze hebben trainingsprogramma’s gekregen om zo fit mogelijk te blijven. Er zijn hometrainers en andere materialen afgeleverd bij spelers thuis, waarmee ze krachttraining kunnen onderhouden. „En ze mogen natuurlijk wel naar buiten, dus ze kunnen ook een loopprogramma volgen. Om de zoveel dagen bekijken we of we programm’s moeten aanpassen aan de hand van de landelijke info van dat moment.”

De maatregelen van de overheid en de KNVB (’geen collectieve trainingen’) gelden voor alle clubs. Wat ook vrijwel zeker voor alle clubs geldt is dat ze in aanmerking komen voor een compensatieregeling, omdat het grootste deel van de werknemers nu niet kan werken door de opgelegde maatregelen. „Ook daar kijken we naar”, zegt Huiberts. „Het grootste deel van onze werknemers heeft tenslotte voetbalgerelateerd werk.”

Buitenlanders in de selectie

De buitenlandse spelers in de selectie, zoals de Japanner Yukinari Sugawara en de Noren Jonas Svensson en Fredrik Midtsjø, mogen niet naar hun vaderland en moeten hier in Nederland blijven.

’Niet speculeren, wel voorbereiden’

Hoe het nu verder moet met de trainingsprogramma’s en de competitie? „Tsja, dat weten wij ook niet. We zullen ten eerste moeten afwachten wat de Uefa gaat beslissen – bijvoorbeeld over het EK – en daarna wat er in Nederland zelf gebeurt. Wat voor maatregelen neemt de overheid en wat voor stappen neemt de KNVB? Dat weten we niet en daar gaan we ook niet over speculeren. Wel denken we na over mogelijke scenario’s en bereiden we ons daar zo goed mogelijk op voor. Alle scenario’s gaan hier over tafel en de financiële en juridische consequenties daarvan laten we bekijken door de deskundigen.”

Oefenwedstrijden

Voor de periode na 6 april heeft AZ al enkele data geprikt voor eventuele oefenwedstrijden tegen andere profclubs. Of die duels gespeeld kunnen worden, hangt vanzelfsprekend af van de ontwikkelingen in de komende weken.

Meer nieuws uit AZ

Meest gelezen