Premium

Kan het dossier over voetbalclub OFC uit Oostzaan bijna dicht?

Kan het dossier over voetbalclub OFC uit Oostzaan bijna dicht?
© Pascal Fielmich
Oostzaan

Het lijkt erop dat de gemeente Oostzaan tevreden is, nu geldschieter Marwan Khairi van het eerste elftal van OFC zich heeft teruggetrokken.

Burgemeester Meerhof ziet ’een goede uitgangspositie voor bestuur en leden om verder te bouwen aan een transparante club.’ Het college hoopt binnenkort ’tot een afronding te kunnen komen’.

Tenzij het onderzoek naar de financiële stukken verrassingen oplevert, is OFC dus verlost van de hete adem van de overheid en de daarmee gepaarde media-aandacht. De club heeft de stukken onlangs aan de gemeente overhandigd, een extern accountant kijkt er nu naar.

Hoe het verder zal gaan met het eerste elftal van OFC lijkt nu de nieuwe grote vraag. De gemeente zegt van de club te hebben begrepen dat de eerst zo rijkgevulde kas rond dit elftal nu grotendeels leeg is. Er moest een belastingschuld worden afbetaald en er wordt gezocht naar nieuwe sponsors.

Drie spelers hebben een ’klein contract’ , de anderen gaan voorlopig akkoord met de reguliere vrijwilligersvergoeding. Hoe de andere kosten van het eerste elftal worden betaald, zegt het college niet te weten.

Bibob

Oostzaan eiste stappen toen Khairi dit voorjaar wegens witwassen werd veroordeeld tot een jaar celstraf. Eerst uitte het OFC-bestuur hier volgens de gemeente begrip voor, maar in november kwam de mededeling dat ‘dat het moeilijk is om een goede opvolger voor de heer Khairi te vinden en dat hij, hangende het hoger beroep, besloten heeft nog aan te blijven’.

Toen Oostzaan de druk opvoerde - in december werd een Bibobprocedure ingezet en in januari met sluiting van de club gedreigd - stapte Khairi alsnog op. Op 16 januari om tien uur ’s avonds kreeg de gemeente hierover bericht.

Dit staat allemaal in een tijdlijn die naar de gemeenteraad is gestuurd en die nog meer interessante informatie bevat. Zoals de -weinige- argumenten die burgemeester Meerhof had om op 17 januari het complex van OFC om veiligheidsredenen te sluiten.

De burgemeester noemt meldingen op 8 en 9 januari van twee burgers, die ‘zich zeer onveilig voelden door publicaties waarbij een verbinding gelegd werd met situaties van dreiging’. Het Parool had kort daarvoor bericht dat de politie een verband onderzoekt tussen Khairi en een reeks bedreigingen waaronder handgranaten.

Deurwaarder

Opvallend genoeg ontbreekt in de tijdlijn het verhaal dat eerder als dé aanleiding voor de sluiting werd aangevoerd. Op dinsdag 14 januari zou zijn gebleken dat een zakelijke relatie van K. die nog geld van hem kreeg uit veiligheidsoverwegingen geen beslag had durven leggen bij OFC. Onzin, reageerde OFC meteen, dat ging om een privéschuld van K. en de deurwaarder had niets bij OFC te zoeken. Hierin lijkt de club nu dus stilzwijgend gelijk te krijgen.

De ’case’ OFC wordt sinds nog steeds gevolgd door het Regionale Informatie- en Expertise Centrum, waarin OM, politie, gemeenten en belastingdienst samen ondermijning bestrijden. Vertegenwoordigers van het RIEC hebben een keer met het OFC-bestuur gepraat en twee keer in beslotenheid met de gemeenteraad.

Lees ook: Sluiting complex OFC van de baan, burgemeester Oostzaan trekt bodemprocedure in

Lees ook: ’We betalen spelers wel degelijk’. OFC: college Oostzaan informeert gemeenteraad onvolledig

Lees ook: Amsterdammer verdacht van handgranaat bij Oostzaanse ondernemer Cor Jongens [update]

Lees ook: Sprookje Oostzaanse dorpsclub OFC krijgt zwarte rand door mogelijke link met crimineel geld en zwaar geweld

Meer nieuws uit Zaanstreek

Meest gelezen