Premium

Zr.Ms. De Ruyter komt voor het eerst in aanraking met marine van Iraanse Garde

Zr.Ms. De Ruyter komt voor het eerst in aanraking met marine van Iraanse Garde
Al het verkeer in de Straat van Hormuz wordt nauwlettend gevolgd.
© Foto Defensie
Den Helder

De bemanning van Zr.Ms. De Ruyter heeft in de Straat van Hormuz de eerste marinevaartuigen van de Iraanse Revolutionaire Garde ontmoet.

Zr.Ms. De Ruyter vaart nu ruim drie weken door en rond de Straat van Hormuz. Het belangrijkste doel van missie Agenor is een veilige doorvaart bevorderen, meldt ritmeester Djenna Perreijn die voor het marineblad Alle Hens aan boord van het fregat is.

’We worden op dit moment snel genaderd door 4 patrouilleboten van de Iraanse Revolutionaire Garde, het is quick draw op post’, praait opeens het scheepsomroepsysteem.

De bemanning trekt direct scherfvesten aan, zet de helmen op en binnen enkele minuten staat iedereen op post. Op de brug van de De Ruyter houdt de uitkijk de Iraanse marine nauwlettend in de gaten. Vorig jaar waren de Iraanse militairen op dit soort scheepjes verantwoordelijk voor het enteren van Britse koopvaardijschepen.

Achter boordwapen

De vaartuigen van de Iraanse Garde blijven, na marifooncontact, op ruim duizend meter afstand van het Nederlandse oorlogsschip. Op het seindek staan marinemensen gereed achter de boordwapens. Een commando om het vuur te openen blijft echter uit, want de Iraanse marine begeeft zich niet binnen de veiligheidszone om het fregat.

De scherfvesten en helmen maken duidelijk dat het menens is in de Straat van Hormuz. De bemanning van Zr.Ms. De Ruyter neemt geen enkel risico en moet ten allen tijde rekening houden met een onverhoedse actie van de Iraanse Revolutionaire Garde.

(tekst loopt door onder foto)

Zr.Ms. De Ruyter komt voor het eerst in aanraking met marine van Iraanse Garde
Commandant Theo Klootwijk.
© Foto Defensie

In Alle Hens stelt commandant Theo Klootwijk: „Ook voor de passage naar de Straat van Hormuz hadden we interactie met Iraanse eenheden, dat is zoals verwacht. Ze provoceren niet, maar merken ons wel op en bewaken hun grenzen goed”, zegt de overste.

Doel van missie Agenor, de militaire tak van de Europese inzet die ook diplomatieke facetten heeft, is het bijdragen aan veilige doorvaart door deze drukke vaarstraat en de aangrenzende zeeën. Door wat de marine beeldopbouw noemt, brengt het schip alle maritieme activiteiten in kaart.

Spanningen

Klootwijk vult aan: „Daarnaast moet onze aanwezigheid alleen al spanningen in de regio verminderen.” Zr.Ms. De Ruyter werkt daarvoor samen met het Franse luchtverdedigingsfregat Le Forbin. „Alles wat we doen is gericht op het voorkomen van escalatie”, vertelt hij.

(tekst loopt door onder foto)

Zr.Ms. De Ruyter komt voor het eerst in aanraking met marine van Iraanse Garde
De boordschutters staan op een meter van de .50.
© Foto Defensie

Als de avond valt, haken de Iraanse bootjes af en kan de bemanning van de De Ruyter de meer normale werkzaamheden aan boord hervatten. De dreiging van plotseling oplaaiend geweld is voor nu van de baan. De matroos die achter de .50 mitrailleur staat aan een kant van het schip, neemt weer plaats in de commandocentrale.

Bij het bemannen van dat boordwapen wordt fysieke afstand in acht genomen. De matroos stond anderhalf uur lang op een meter van de trekker. Op die manier wordt aangegeven dat het schip zich snel kan verdedigen, maar niet wil aanvallen. Het zijn subtiele signalen die moeten voorkomen dat de Iraanse Garde zich geprovoceerd voelt.

Meer nieuws uit Den Helder e.o.

Meest gelezen