Premium

De beroemde dichters van de ’Kring van Heiloo’ waren kind aan huis op pastorie en Nijenburg

Schilderij van de pastorie van Heiloo uit het midden van de negentiende eeuw door was. Duidelijk herbkaanbara is de in die tijd overheersende romantsciahe stijl.
Heiloo

Als je in de jaren dertig van de negentiende eeuw in het weekeinde in de tram van Haarlem en Heiloo stapte, had je grote kans een bekende schrijver of dichter tegen te komen. Beets, Hofdijk, Kneppelhout, Toussaint, ze waren kind aan huis in de pastorie van Heiloo en op de Nijenburg. De Historische Vereniging Heiloo wijdt er in deze Boekenweek een kleine tentoonstelling aan.

Eigenlijk begint de geschiedenis van de Kring van Heiloo in Leiden, vertelt Paul Morsch van de Histrosche vereniging. „Daar studeerde Cornelis van Foreest, van de Nijenburg, en hij raakte daar bekend met Hasebroek en Beets, die allebei theologie studeerden. Het duo kwam vaak bij de Van Foreesten op visite, en daarbij zal zeker meegespeeld hebben dat Cornelis twee leuke zussen had. Beets trouwde met Aleide van Foreest, en toen die helaas overleed, met haar jongere zus Jacoba Elisabeth.” Ze schonken Beets samen vijftien kinderen.

Meer nieuws uit Alkmaar

Meest gelezen