VVV-AZ en Roda JC-Telstar lijken te worden gespeeld in Asterix en Obelix-dorpjes

VVV-AZ en Roda JC-Telstar lijken te worden gespeeld in Asterix en Obelix-dorpjes
Lege tribunes bij de Champions Leaguewedstrijd Paris Saint-Germain - Borussia Dortmund, woensdagavond.
© Foto EPA
Alkmaar

Voetballen of niet voetballen? Met publiek of zonder publiek? Kijkend naar het programma van komend weekeinde in het Nederlandse betaald voetbal, lijkt het wel of VVV-AZ en Roda JC-Telstar worden gespeeld in een soort Asterix en Obelix-dorpjes, in dit geval nederzettingen die moedig weerstand bieden tegen het coronavirus.

De discussies over de maatregelen die de KNVB woensdag nam voor de eredivisie en eerste divisie duren voort. De voetbalbond besloot woensdag dat de wedstrijden die komend weekeinde in Noord-Brabant zouden worden gespeeld, worden uitgesteld naar een nader te bepalen datum. De andere wedstrijden gaan vooralsnog wel gewoon door, maar de vraag is of dat zo blijft.

(UPDATE: Donderdagmiddag heeft de KNVB bekendgemaakt dat alle voetbalwedstrijden tot en met 31 maart zijn afgelast en worden uitgesteld.)

Links en rechts van Venlo

De beslissing om een deel van het programma te schrappen levert merkwaardige situaties op. Neem de wedstrijd VVV-AZ van zondagmiddag. Rondom Venlo zijn wedstrijden geschrapt of zonder publiek gespeeld. Zo gaat PSV-FC Emmen zaterdagavond in Eindhoven niet door. Eindhoven ligt vijftig kilometer ten westen van Venlo. Dertig kilometer de andere kant op werd woensdagavond de Bundesligawedstrijd Borussia Mönchengladbach-FC Köln wel gespeeld, maar in een leeg stadion. Mönchengladbach ligt op een goede dertig kilometer van Venlo.

Ten westen en ten oosten van Venlo worden dus verregaande maatregelen getroffen, maar VVV-AZ gaat vooralsnog gewoon door, en ook nog met publiek. Op de website maant de Limburgse club iedereen wel de adviezen van het RIVM op het gebied van hygiëne en sociaal contact op te volgen.

AZ-supporters

Vanuit Noord-Holland zullen zo’n 200 à 250 supporters van AZ zondag naar de wedstrijd in Limburg gaan. ,,Da’s een redelijk aantal. Meestal komen er in de week voor een uitwedstrijd nog wel meer fans bij, maar ik kan me ook voorstellen dat supporters nu denken ‘ik sla deze maar even over’ vanwege de ontwikkelingen rond het coronavirus’’, zegt Matthijs Keuning, voorzitter van supportersbeweging Victoria Alkmaar.

België

Bij Roda JC-Telstar is iets soortgelijks aan de hand. De eerstedivisiewedstrijd in Kerkrade gaat vrijdagavond gewoon door, terwijl vijftien kilometer verderop de Duitse wedstrijd Alemannia Aachen – FC Köln II werd afgelast.

In België is inmiddels besloten dat alle wedstrijden in de Jupiler League zondagavond zonder publiek worden gespeeld. De bekerfinale tussen Club Brugge en Royal Antwerp FC, die zondag 22 maart in Brussel zou worden gespeeld, wordt uitgesteld.

VVV-AZ en Roda JC-Telstar lijken te worden gespeeld in Asterix en Obelix-dorpjes
Juan Bernat gaat een inworp nemen voor Paris Saint-Germain in de wedstrijd tegen Borussia Dortmund, woensdagavond.
© Foto EPA

Meer nieuws uit AZ

Meest gelezen