Helft ziekenhuispersoneel voelt zich niet helemaal veilig op werk door corona en werkdruk loopt op

Annemarie de Jong
Amsterdam

De helft van de ziekenhuismedewerkers voelt zich ’slechts enigszins’ of ’helemaal niet’ veilig op het werk door het coronavirus. Ook zijn er zorgen over slinkende voorraden beschermingsmiddelen. „We gaan nu gebruikte mondmaskers verzamelen om te steriliseren en hergebruiken”, zegt een medewerker.

Dit blijkt uit een poll van FNV Zorg & Welzijn onder ruim 1.800 ziekenhuismedewerkers. Het hoogste percentage respondenten (26 procent) komt uit Noord-Holland. Gevolgd door Zuid-Holland (16 procent) en Noord-Brabant (16 procent). Een op de twintig medewerkers voelt zich zelfs helemaal niet veilig. Dit komt vooral omdat het aantal besmettingen snel oploopt, terwijl er nog weinig bekend is over het virus.

Bij de meeste medewerkers zijn er nog geen incidenten geweest. Wel noemt een aantal voorbeelden waarbij het virus te laat is ontdekt. „Te laat achtergekomen dat patiënt corona heeft. Terwijl patiënt al paar dagen op de afdeling lag.” En: „Vermoedens bestaan dat patiënten niet of te laat gescreend worden.”

Onrust

Een andere ziekenhuismedewerker meldt: ,,Bij ons heeft een patiënt in een week meerdere afdelingen gehad voordat deze op corona werd getest en positief bevonden.” Of: „Patiënt opgenomen op acute afdeling bleek later besmet te zijn. Niet goed uitgevraagd, geeft veel onrust onder personeel.”

Uit de poll, die open blijft staan, blijkt dat medewerkers behoefte hebben aan betere informatieverschaffing van hun werkgever. Een op de vijf vindt dat de werkgever niet voldoende maatregelen treft. „Ik val in een risicogroep en heb klachten, ik mag gewoon werken en word niet gecontroleerd”, meldt een respondent.

Meer mondkapjes

Gevraagd naar wat de werkgever moet doen, zeggen ziekenhuismedewerkers: ’Sommige mensen uit voorzorg testen of thuis houden’, ’niet medewerkers zelf de keuze laten maken’, ’meer mondkapjes’ en ’mensen met klachten een test afnemen’. Een medewerker is ongerust over: „Artsen die het handenschudverbod negeren en roepen dat het onzin is.” Een ander: „Bij ons werken er artsen die vorige week in Noord-Italië zaten gewoon door...vind ik bijzonder....”

Twee op de vijf zorgmedewerkers ervaren een hogere werkdruk door het coronavirus. In Noord-Brabant zelfs drie op de vijf. Dit komt vooral door extra protocollen die het personeel moet naleven. Ook hebben ze hun handen vol aan extra vragen van bezorgde mensen. Bovendien zitten in sommige ziekenhuizen collega’s in quarantaine en melden andere collega’s zich (sneller) ziek. Ze moeten dus hetzelfde werk met minder personeel doen.

Verschuiving in gevoelens

„Na het weekend, waarin het aantal besmettingen in ons land flink toenam, zagen we langzaam een verschuiving optreden in de gevoelens van veiligheid op het werk”, zegt Elise Merlijn, bestuurder FNV Zorg & Welzijn. „Vooral onder personeel in de provincies Utrecht en Noord-Brabant. Waar alle medewerkers behoefte aan hebben van hun werkgever is betere informatieverschaffing, meer voorzorgsmaatregelen voor risicogroepen, duidelijkere gedragsregels en meer hulpmiddelen.”

Voorraden beschermingsmiddelen

De meeste medewerkers geven aan nog geen problemen te hebben met de voorraden van beschermingsmiddelen, maar gaan hier al wel zuiniger mee om. Merlijn: „Dit verschilt overigens erg per ziekenhuis. Het deel medewerkers dat genoeg voorraden heeft en deze makkelijk kan bijbestellen neemt wel langzaam af, dus de verwachting is dat er steeds meer tekorten komen.”

Uit de reacties komt volgens de vakbond naar voren dat teveel ziekenhuizen de keuze bij hun personeel leggen of ze wel of niet komen werken bij eerste klachten. „In plaats van dat er duidelijk beleid komt.”

Meer nieuws uit Uitgelicht

Meest gelezen