Column Forza Volendam: ’Een nagenoeg leeg uitvak met een handjevol supporters was een veelvoorkomend beeld. Cor hoorde steevast bij dat handjevol supporters’

Tom van Pinxteren is fanatiek FC Volendam-fan én historicus. Hij studeerde zelfs af op het onderwerp FC Volendam, de club die dit seizoen hoopt weer een rol van betekenis te spelen in de eerste divisie. In deze rubriek doet hij om de week verslag vanuit ’de fanzone’.

Elke club heeft een aantal van die supporters die net iets gekker zijn dan de rest. Dit bedoel ik niet in de zin van rellen en vandalisme, maar in het achterna reizen van de club. Zonder andere supporters tekort te doen: Cor is zo’n supporter. Hij is een van de trouwste FC Volendam-aanhangers die ik ken.

Supporters hebben vaak vaste rituelen op wedstrijddagen. Bij thuiswedstrijden van FC Volendam is één van de rituelen voor mij: een babbeltje maken met ’diehard’-supporter Cor. Ergens tussen het eerste en het laatste fluitsignaal zoekt hij me op om te praten over ons cluppie.

Cor mist het liefst geen enkele wedstrijd tijdens een seizoen. Bij een club zoals Volendam is dat een zeldzaam gegeven. Een nagenoeg leeg uitvak met daarin een handjevol supporters was een veelvoorkomend beeld in de vorige seizoenen. Cor hoorde steevast bij dat handjevol supporters. Persoonlijk miste ik weleens een uitpotje in de mindere tijden. Als ik dan vroeg waarom hij nog wel ging, antwoordde Cor: ’Het blijft je cluppie, hè’.

Dit seizoen bereikte hij een bijzondere mijlpaal. Cor is namelijk in elk stadion in het Nederlands betaald voetbal geweest met FC Volendam. De thuisbasis van Jong PSV, De Herdgang, was de laatste speellocatie die hij nog niet had gezien. Het zijn 41 stadions in de eredivisie en eerste divisie, inclusief die van een aantal failliete clubs.

Sinds dit seizoen doet Cor iets nieuws. Tegenwoordig is er alcohol toegestaan in het bezoekersvak. Daarom maakt hij in elk uitvak een foto met een biertje en het veld op de achtergrond. Wellicht is zijn nieuwe doel in alle uitvakken een biertje te drinken. Al is die doelstelling natuurlijk alleen haalbaar wanneer de ’Wijdbroeken’ daadwerkelijk promoveren.

Voor een supporter zoals Cor heb ik veel respect. In een goed seizoen je club steunen, is een makkie. In slechte tijden blijven de echte supporters over. Gelukkig heeft hij alle stadion nu gezien. Hij is namelijk ook de trotse vader van twee zoons. Dit gegeven maakt het soms moeilijker om naar alle wedstrijden te gaan. Totdat ze oud genoeg zijn om met hun vader mee te gaan, uiteraard.

Meer nieuws uit FC Volendam

Meest gelezen