Premium

AZ-huurling maakt indruk bij Cambuur en is op weg naar de eredivisie én een contract in Friesland

AZ-huurling maakt indruk bij Cambuur en is op weg naar de eredivisie én een contract in Friesland
Mees Hoedemakers aan de bal namens Cambuur in de wedstrijd tegen Jong AZ. De 22-jarige middenvelder was maandagavond even terug in zijn ’achtertuin’: het trainingsomplex van AZ.
© Foto Orangepictures/Jan Mulder
Wijdewormer

Mees Hoedemakers woont in het Kalf in Zaandam, op fietsafstand van het trainingscomplex van AZ. Jarenlang trainde en speelde hij als speler van Jong AZ derhalve ‘in zijn achtertuin’, totdat hij afgelopen zomer op huurbasis vertrok naar Cambuur. Maandagavond ging hij met die club, de koploper in de eerste divisie, op bezoek bij Jong AZ.

Een beetje vreemd was het wel, ja, maandagochtend. Om negen uur ging Hoedemakers thuis in Zaandam de deur uit, op weg naar Leeuwarden. Diezelfde rit maakt hij bijna elke dag en al snel nadat hij de auto heeft gestart, komt hij langs het complex van AZ. ,,Vandaag was dat wel apart, ja. Ik reed erlangs en ging naar Leeuwarden, terwijl ik wist dat ik hier ’s avonds moest spelen.’’

Zeg je bij een amateurclub in zo’n geval ‘ik ga op eigen gelegenheid’, in de eerste divisie is dat vanzelfsprekend niet aan de orde. ,,Als we een uitwedstrijd hebben, verzamelen we ’s ochtends al in Leeuwarden. Vervolgens rijden we naar een hotel in de buurt van de stad waar we moeten spelen. In dat hotel eten we en rusten we’’, zegt Hoedemakers, die de maandagmiddag zodoende doorbracht in een hotel in Purmerend.

Die wedstrijdvoorbereiding is behoorlijk ‘luxe’ en kan niet elke eerstedivisieclub zich permitteren. ,,Aan het begin van het seizoen reden we nog gewoon ’s middags naar de uitwedstrijd, maar dat beviel niet goed. Tegen MVV bijvoorbeeld speelden we niet onze beste wedstrijd, zeg maar. Dat was half oktober. Daarna besloot de club dat we voortaan voor uitwedstrijden eerst naar een hotel zouden gaan. Sindsdien doen we het zo.’’

Verhuurperiode

Hoedemakers (22) wordt dit seizoen door Cambuur gehuurd van AZ. Bij AZ hikte hij aan tegen het eerste elftal, maar was de kans op speeltijd niet groot. Hij koos daarom voor een verhuurperiode. Hij had een leuke tijd gehad bij Jong AZ, maar nu wilde hij ‘echt profvoetbal’ spelen. Wedstrijden met druk en niet alleen maar wedstrijden waarbij de ontwikkeling van spelers vooropstaat.

Het doel was de play-offs te halen, maar zoals het nu gaat, heeft Cambuur die play-offs helemaal niet nodig om te promoveren. De club uit Leeuwarden is koploper en stevent dus af op rechtstreekse promotie. Voor Hoedemakers is het al met al een geweldig seizoen. Hij is een belangrijke schakel op het middenveld en onomstreden basisspeler. In de eerste wedstrijd werd hij gewisseld, daarna miste hij (tot maandagavond) geen minuut meer.

,,Het is zeker een goede keuze geweest, ja, om hierheen te gaan. Mijn doel is in de eredivisie te spelen. We zijn hard op weg op deze manier’’, zegt Hoedemakers, die trouwens nog niet weet of hij ook volgend seizoen nog bij Cambuur speelt. Cambuur heeft bij AZ een optie om de middenvelder te kopen.

Definitief naar Cambuur

De kans dat Cambuur inderdaad Hoedemakers definitief gaat overnemen, is erg groot. De technische staf en de clubleiding zijn bijzonder goed te spreken over de middenvelder. Volgens technisch directeur Gerald van den Belt wordt er op korte termijn (‘ik verwacht nog deze maand’) een knoop doorgehakt. ,,Ik sta er in elk geval wel voor open’’, zegt Hoedemakers. ,,Cambuur is een mooie club, een volksclub. De club leeft echt enorm in Leeuwarden. Kijk ook weer hoe de supporters er vanavond hier op de Kalverhoek een feestje van maakten. Je speelt bijna een thuiswedstrijd hier, met die fans van ons achter het doel. Dat wordt weleens onderschat, maar dat helpt ons echt enorm.’’

Assist

Hoedemakers is controlerende middenvelder. Hij is ‘de punt naar achteren’. Zijn taken: bij balbezit aanvallen opzetten en bij balverlies zijn mannetje uitschakelen. En soms doet hij meer dan dat. Tegen Jong AZ geeft hij de voorzet waaruit Robert Mühren de 0-2 maakt. ,,Robert schoot ze vanavond weer aardig binnen, maar heb je ook die assist gezien?’’, zegt Hoedemakers lachend.

Zie ook: De Robert Mühren-show gaat maar door: weer een fenomenaal doelpunt

Met een 0-3 overwinning vertrok Cambuur uit Wijdewormer. Een uitstekende zege voor de koploper, die eerder dit seizoen zag hoe concurrent De Graafschap met 2-1 onderuitging bij Jong AZ.

Enkel

Voor Hoedemakers, die een kwartier voor tijd werd gewisseld omdat hij last van een enkel had, was het een mooie avond. ,,Ja, dit was wel speciaal. Ik heb hier jaren rondgelopen en heb bijna elke dag op dit veld getraind. Dan is het ‘leuk speciaal’ om er nu met Cambuur te spelen.’’

Joker

Na de uitwedstrijd in zijn achtertuin stapte Hoedemakers wel weer gewoon in de bus, om met zijn ploeggenoten mee terug naar Leeuwarden te gaan. ,,Ik had de joker in kunnen zetten en hier kunnen blijven (spelers mogen één keer per seizoen ervoor kiezen om niet met de bus mee terug te gaan, red.), maar daar had ik niet zoveel aan gehad, want we moeten ons morgenochtend op tijd weer trainen. Dus ik rijd mee terug en slaap straks in Leeuwarden in een hotel. Die joker bewaar ik nog even.’’

Meer nieuws uit AZ

Meest gelezen