Premium

Vind maar eens een huisarts in Alkmaar. Bijna alle praktijken zijn gesloten voor nieuwe inschrijvingen

Vind maar eens een huisarts in Alkmaar. Bijna alle praktijken zijn gesloten voor nieuwe inschrijvingen
Groeit de praktijk uit zijn voegen, dan kan de huisarts geen goede zorg meer leveren.
© Foto: ANP/Koen Suyk

Nieuw in Alkmaar en op zoek naar een huisarts. Dat wordt nog een flinke klus. Wie niet de mazzel heeft in een postcodegebied te wonen van de schaarse praktijken die nog mensen aannemen, is kansloos. Tenzij je aan gezinsvorming doet.

Want heeft je nieuwe liefde een huisarts, dan ben je binnen. Huisartsen met een patiëntenstop doen de deur weer op een kier als het gaat om gezinsuitbreiding. Bij een groot deel van de Alkmaarse huisartsen is dit de praktijk. Huisarts Noordhof, meldt op de website: ’De praktijk is momenteel gesloten voor nieuwe patiënten. Alleen in geval van geboorte worden nieuwe patiënten aangenomen’.

Huisartsenpraktijk Nieuwlandersingel idem dito: ’Op dit moment is de praktijk gesloten voor nieuwe patiënten, gezinsuitbreiding vormt hier een uitzondering op’. Huisartsenpraktijk Rijnten meldt hetzelfde: ’Een uitzondering betreft mensen van wie er al een gezinslid ingeschreven is in deze praktijk’.

Een zoektocht naar een huisarts in Alkmaar begint bij de website Zorgkaart Nederland van de Patiëntenfederatie Nederland. Nederlandse zorgverleners staan hier vermeld. Met een paar muisklikken krijg je een lijst van Alkmaarse huisartsenpraktijken voor je. Dat zijn er 21, veel minder dan het aantal huisartsen: dat zijn er 46. Veel huisartsen werken immers samen in een groepspraktijk.

Via de lijst kom je op de websites van de afzonderlijke praktijken. Maar handig is natuurlijk om een huisarts in de buurt te zoeken. Huisartsen willen geen visites rijden naar de andere kant van de stad. Waarmee meteen 80 of 90 procent van de praktijken afvalt.

En dan moet je net mazzel hebben. Woon je in de buurt van de Mare, dan kun je misschien terecht bij de huisartsenpraktijk op de Wielingenweg. De assistente van die praktijk: ,,Ik heb een lijstje straatnamen van het gebied waar wij de patiënten van aannemen. Als de straat waar de mensen wonen op de lijst staat, dan zijn ze welkom.’

Onvermijdelijk

Hetzelfde beleid hanteert de huisartsenpraktijk in de Johanna Naberstraat in de Daalmeer. Zij nemen iedereen aan in het postcodegebied 1827. Op de website van de praktijk melden de artsen: ’Wij zijn opgericht voor de wijk Daalmeer. Om deze huisartsenzorg verantwoord te kunnen blijven geven, zien we het als onvermijdelijk om het gebied waarin wij nieuwe patiënten aannemen te begrenzen.’

De praktijk Bergerhoef aan de Hobbemalaan neemt ook alleen bewoners uit de directe omgeving op. De assistente: ,,En als jullie in de krant zetten dat we nieuwe patiënten aannemen, dan krijgen we weer allemaal verzoeken van mensen die net buiten het gebied wonen. Maar die kunnen we er niet bij hebben.’

Of je je op een wachtlijst kunt laten plaatsen? Huisartsenpraktijk De Haas schrijft op de website: ’Door de grote belangstelling zijn wij per heden (tijdelijk) gesloten voor nieuwe inschrijvingen, houd u de website in de gaten, wij hopen per april weer open te gaan voor nieuwe patiënten, wij houden geen wachtlijst bij’. Huisartsenpraktijk ’t Rak maakt melding van een speciale procedure: ’Indien u zich wilt inschrijven in onze praktijk; bel ons gerust, dan leggen wij u de procedure uit’.

En hoe lang het duurt voor de huisarts van je keuze weer wat nieuwe patiënten kan opnemen? Huisarts K. de Waard op de website: ’De praktijk van dokter De Waard is gegroeid tot de maximale omvang. Om goede zorg te kunnen blijven garanderen is de praktijk van dokter de Waard gesloten voor nieuwe patiënten. Het is onbekend wanneer de praktijk open gaat voor nieuwe patiënten’.

Sommige praktijken bieden als enige de service dat ze doorverwijzen naar een collega. Zoals N. Doeven-Eriks (Gezondheidscentrum Oudorp). Als je belt, krijg je te horen dat het alleen bij dokter Koolbergen kan. Die zit in het hetzelfde pand. Koolbergen echter meldt op de site dat de praktijk gesloten is voor inschrijving sinds mei 2019.

Gezondheidscentrum Huiswaard geeft als alternatief: ’U kunt zich wel inschrijven bij Medtzorg’.

Meer nieuws uit Alkmaar

Meest gelezen