Premium

IJsselmeervogels laat na wat efficiënt Katwijk wél doet en raakt verder achterop in de titelstrijd

IJsselmeervogels laat na wat efficiënt Katwijk wél doet en raakt verder achterop in de titelstrijd
Aanvaller Ahmed el Azzouti liet voor rust na IJsselmeervogels op het juiste spoor te zetten.
© Foto Studio Kastermans
Bunschoten

De teleurstelling in de gelederen van IJsselmeervogels was zaterdag natuurlijk groot na de gevoelige nederlaag op eigen veld tegen koploper Katwijk. De thuisploeg speelde echter beter dan de uitslag (0-3) doet vermoeden.

Jaimy Schaap, de veroorzaker van het belangrijke openingsdoelpunt, was uiteraard niet blij met de uitslag, maar de doelman van IJsselmeervogels toonde zich na de topper wel tevreden over het spel van zijn ploeggenoten. ,,Ik vind dat wij de tweede helft een prima pot op de mat hebben gelegd, alleen hebben wij onszelf niet beloond.”

De meeste kansen in het tweede bedrijf waren ook voor de thuisclub, die zonder twee belangrijke spelers aan de interessante krachtmeting op de Westmaat was begonnen. Door blessures waren aanvaller Danny van den Meiracker en verdediger Kevin van Diermen niet inzetbaar. Het gemis van het tweetal kon trainer Gert Kruys verdedigend nog goed oplossen, met Sanny Monteiro als vervanger van Van Diermen, maar aanvallend niet.

Van den Meiracker, met achttien doelpunten nog steeds de topscorer van de tweede divisie, zat zich ongetwijfeld te verbijten op de tribune, toen hij zag hoeveel kansen zijn ploeggenoten om zeep hielpen. Voor de veel scorende spits heeft Kruys geen adequate vervanger in huis. Het was ook niet verrassend dat de trainer met twee pure aanvallers - Robbert Olijfveld en Ahmed El Azzouti - aantrad. Na een openingsfase waarin Katwijk zich de betere ploeg toonde, had dat duo IJsselmeervogels op de goede weg kunnen helpen. Olijfveld bediende El Azzouti op maat, maar de spits zag geen kans Katwijk-doelman Ricardo Kieboom met een kopbal te passeren. Veel meer dan een door Kieboom gestopt schot van El Azzouti kregen de toeschouwers in de eerste helft verder niet te zien.

Het tweede bedrijf was een ander verhaal. Het aantal kansen in het aantrekkelijke vervolg van de topper nam flink toe, vooral voor IJsselmeervogels. Marciano van Leijenhorst was de eerste speler van de thuisclub die de kans kreeg om de score te openen. De verdediger zag zijn doelpoging echter niet met een treffer beloond. Niet veel later was het aan de andere kant van het veld wel raak. Op een cruciaal moment ging Schaap onnodig in de fout toen Katwijk-aanvaller Marouane Afaker het strafschopgebied in liep en met de doelman van IJsselmeervogels in botsing kwam. Het gevolg was een penalty voor Katwijk, waarmee Robbert Susan geen moeite had: 0-1. ,,Ik zag hem niet”, bekende Schaap na afloop voor de camera van Fox Sports. ,,Het was zeker niet mijn intentie om hem te raken. Ik ben ook gelijk naar hem toegelopen en heb mijn excuses aangeboden.”

De botsing bleef zonder ernstige gevolgen voor de uitblinker aan de kant van de bezoekers, die in eerste instantie dacht een gebroken kaak te hebben opgelopen. Hij kon echter verder spelen en nam later zelfs nog het derde Katwijkse doelpunt voor zijn rekening.

Na de eerste treffer van Katwijk kreeg de strijd tussen de koploper en de nummer vier op de ranglijst van de tweede divisie de amusementswaarde die bij een dergelijk topduel past. De thuisploeg kreeg daarbij de beste kansen, maar helaas voor Kruys en de zijnen waren de bezoekers effectiever en vonden zij nog twee keer het net van de tegenpartij. ,,Katwijk heeft een paar jongens in de ploeg lopen die wel raak schieten”, constateerde de trainer van de verliezende partij. ,,Dat was het verschil in effectiviteit tussen ons en Katwijk. Wij hebben verzuimd de kansen te benutten.”

Een van die scoringsmogelijkheden werd in de slotfase door Maikel de Harder onbenut gelaten. De middenvelder baalde van de nederlaag. ,,We hadden vandaag een goede slag kunnen slaan. We zijn er ziek van.”

IJsselmeervogels: Schaap, Buitenhuis (60. Akla), Van Leijenhorst, Monteiro (81. Cortie), Justiana, Van de Laar, De Harder, Nejmi (68. Van Riel), Stout, Olijfveld, El Azzouti.

Meer nieuws uit Sport Gooi

Meest gelezen