Premium

Negen maanden geleden wankelde Telstar nog door geldzorgen, inmiddels is het de verrassing van de eerste divisie en strijdt het volop mee voor play-offs

Negen maanden geleden wankelde Telstar nog door geldzorgen, inmiddels is het de verrassing van de eerste divisie en strijdt het volop mee voor play-offs
Shayne Pattynama begon het seizoen als bankzitter. De back is inmiddels niet meer weg te denken uit de basis.
© Foto united photos / rob van wieringen
Velsen-Zuid

Na de zege op Jong PSV is Telstar met nog negen wedstrijden te gaan volop in de race voor de play-offs. Een groot compliment voor staf en spelers, want voor dit seizoen leek dat een utopie.

’Telstar wankelt door geldzorgen’, kopte deze krant nog geen negen maanden geleden. Toenmalig trainer Mike Snoei en technisch directeur Piet Buter luidden de noodklok omdat het spelersbudget van 835.000 euro terug werd geschroefd naar 610.000 euro vanwege begrotingsproblemen.’We dreigen voor spek- en bonen mee te doen’, klonk het. Snoei vertrok daarop naar De Graafschap en Buter stapte op na een conflict met algemeen directeur Pieter de Waard.

Het kan verkeren, want na 29 wedstrijden lijkt deelname aan de play-offs een realistisch doel. Telstar staat samen met Almere City op een gedeeld achtste plaats. Telstar moet Almere op basis van doelsaldo laten voorgaan. Nummer 10 NEC komt morgen pas in actie en heeft twee punten minder. De eerste negen teams plaatsen zich voor de nacompetitie.

Telstar is de de verrassing van het seizoen. De Witte Leeuwen speelden gisteren niet wervelend, maar de overwinning was volkomen verdiend. Telstar was negentig minuten lang de betere ploeg, maar kwam tot weinig kansen. Het was tekenend dat het enige doelpunt van de wedstrijd werd gemaakt door een speler van de tegenpartij. Doelman Youri Roulaux van Jong PSV verslikte zich vlak voor rust in een terugspeelbal van Shurandy Sambo.

Het uiteindelijke spelersbudget voor dit seizoen bedroeg zeven ton. Naar verluidt nog altijd de laagste begroting van de gehele competitie. Dat Telstar met zo’n klein budget meedraait in het linkerrijtje, verdient een compliment. Negentien spelers waren al vastgelegd door Buter, waaronder topscorer Reda Kharchouch. Maar ook door Jonker, die in zijn eentje Snoei én Buter opvolgde, vastgelegde spelers als Benaissa Benamar, Redouan el Yaakoubi en de van Norwich City en Sparta gehuurde Charlie Gilmour en Elayis Tavsan blijken een schot in de roos.

Ontwikkeling

Jonker gaat met Telstar van eigen kracht uit. Het spel was ook tegen Jong PSV bij vlagen wat statisch, maar de jonge ploeg streeft naar verzorgd en aanvallend voetbal. Ook hebben veel spelers onder Jonker een sterke ontwikkeling doorgemaakt.

Shayne Pattynama begon dit seizoen bijvoorbeeld op de bank. Inmiddels is de back niet meer weg te denken uit de basis. De 21-jarige speler uit Lelystad viel begin dit jaar tegen Excelsior op met een ’Van Basten-achtig doelpunt’, maar is met zijn rushes ook steeds belangrijker in de opbouw van de Witte Leeuwen. Tegen Jong PSV was hij met een kopbal dichtbij een doelpunt.

Aanvoerder Frank Korpershoek is onder de indruk van zijn jonge ploeggenoten.

,,We werken hard, we hebben een mooi ploegje op het veld. Ik denk dat de acceptatie van elkaar hoog is, het is duidelijk wat we moeten doen en bovenal hebben we jongens met ongelooflijk veel kwaliteiten. Het is af en toe wisselvallig, maar over het algemeen doen we het goed. We staan er weer goed bij, ik denk inderdaad dat weinig mensen dat verwacht hadden. Gelukkig maakt geld toch niet alles uit. Er zullen altijd verrassingen blijven zijn en je hoopt een van de verrassingen te zijn. Dat we er nu bijzitten is een compliment, maar we moeten nog wel even door.”

De nacompetitie is volgens de ervaren verdediger nog geen gespreksonderwerp in de kleedkamer. ,,Daar wordt niet over gesproken. Wat heeft het voor zin om er nu over na te denken terwijl er nog negen wedstrijden gespeeld moeten worden? Natuurlijk is het de ambitie van iedereen om zo hoog mogelijk te eindigen, maar eerst volgende week naar Roda JC. Het is supercliché maar we bekijken het wedstrijd voor wedstrijd.”

Telstar-Jong PSV 1-0

44. Sambo 1-0 (eigen doelpunt)

Telstar Swolfs; Lynen, Benamar (70. Bronkhorst), Korpershoek, El Yaakoubi, Pattynama; Najah, Van Doorm, Fernandes; Tavsan (90. Spranger), Kharchouch.

Jong PSV Roulaux; Sambo, Daverveld, Soulas, Gloster; Schoonbrood (75. Wallenburg), Kjølø (83. Horvath), Sadilek; Catic, Ledezma, Sibide (66. De Haas).

Meer nieuws uit Telstar

Meest gelezen