AZ zorgt met 4-0 voor feest: ’Wij staan bovenaan, wij staan bovenaan!’ [video]

AZ zorgt met 4-0 voor feest: ’Wij staan bovenaan, wij staan bovenaan!’ [video]
Owen Wijndal schreeuwt het uit nadat hij AZ op 2-0 heeft gezet.
© Foto ANP
Alkmaar

Eén gehad, nog negen te gaan. In de strijd om de landstitel volbracht AZ zaterdagavond de eerste opdracht: winnen van laagvlieger ADO Den Haag. De overtuigende 4-0 zege bracht AZ in elk geval voor even boven aan in de eredivisie.

Concurrent Ajax speelde later op de avond uit tegen Heerenveen. Bij een overwinning zou Ajax weer (op doelsaldo) koploper worden, en dat gebeurde. Het werd in Friesland 1-3.

Toch zongen de AZ-fans in de slotminuten niet voor niets uitbundig ’Wij staan bovenaan, wij staan bovenaan!’ Door de 4-0 overwinning kwam AZ immers eventjes drie punten los van Ajax, dat toen nog moest spelen.

Nu AZ vorige week de (gedeelde) koppositie pakte door Ajax te verslaan, kan niemand er nog omheen dat AZ titelkandidaat is. Negen wedstrijden voor het einde van het seizoen is er immers nog maar iets meer dan een kwart van de competitie te gaan en AZ staat er simpelweg prima voor.

AZ deed ook geen moeite te ontkennen dat het nu serieus kans maakt op de landstitel. Zowel in de aanloop naar de wedstrijd als zaterdagavond op het veld zelf toonde het de zelfverzekerdheid die een koploper hoort te hebben. Niet dat het foutloos speelde, dat niet, maar dat hoefde tegen het povere ADO Den Haag ook helemaal niet. Op de momenten waarop ADO wel degelijk de kans had te counteren, bleek dat de club niet voor niets op de zeventiende plaats in de eredivisie staat.

Armetierig

Het verweer van ADO was zó armetierig dat het na twintig minuten eigenlijk al duidelijk was dat AZ de wedstrijd ging winnen. Het stond toen al 2-0 door doelpunten van Teun Koopmeiners en Owen Wijndal. Na een kwartiertje opende Koopmeiners de score uit een penalty, die gegeven was na een overtreding van Laurens de Bock op Dani de Wit. Vijf minuten later maakte Wijndal er 2-0 van door de bal na een passje van Oussama Idrissi in het dak van het doel te jagen. De ontlading was groot bij Wijndal, voor wie het zijn eerste doelpunt voor AZ was.

Zie ook de reactie van Wijndal: ’Ze zeiden al dat je bij de TOTO een ton kon winnen als je inzette op een doelpunt van mij’

Feestje

Daarmee werd op het veld het feestje voortgezet dat voorafgaand aan de aftrap was ingezet. Op verschillende manieren bedankte AZ de tegenstander voor de gastvrijheid in de eerste maanden van het seizoen, toen AZ elf keer in het stadion van ADO Den Haag speelde omdat het eigen stadion niet gebruikt kon worden in verband met de mankementen aan het dak. Op de grote schermen waren videoboodschappen te zien waarin AZ-fans ADO bedankten, vervolgens rolde er van alle tribunes applaus voor de Haagse club en tenslotte overhandigde AZ-directeur Max Huiberts een speciaal ingelijst shirt aan de ADO-directie. Het was een combinatie van het rode AZ-shirt en het Haagse groen-geel.

Na alle bedankjes was het dus snel gedaan met de Alkmaarse vriendelijkheid en liep AZ vlotjes uit naar een geruststellende 2-0 voorsprong. Daar bleef het bij, hoewel Dani de Wit nog heel dicht bij de 3-0 was. Zijn inzet, na terugleggen van Idrissi, belandde op de lat.

In de spaarzame tegenaanvallen was ADO als gezegd te klungelig en te machteloos om AZ echt zenuwachtig te maken. Zelfs toen Crysencio Summerville direct na rust opeens bijna vrije doortocht had, wist hij het nog te verknallen.

Het kwam de amusementswaarde van de wedstrijd allemaal niet ten goede. Omdat ook AZ na rust veel slordiger speelde, werd de tweede helft een lange zit voor de ruim zestienduizend toeschouwers. Het hopen was op een derde treffer, maar de kansen daarop waren schaars.

Koopmeiners en Druijf

Ruim vijf minuten voor tijd kwam de 3-0 dan toch nog en opnieuw was Koopmeiners de maker. Dit keer benutte hij voor de verandering niet een penalty maar schoot hij een vrije trap rechtstreeks achter doelman Luuk Koopmans. Daarmee staat het aantal competitiedoelpunten van Koopmeiners nu al op elf – waarvan negen uit strafschoppen.

Het feestje werd daarna nog groter toen invaller Ferdy Druijf de 4-0 binnen schoot. De spits was zelf betrokken in het opzetten van de aanval en stond vervolgens op de goede plek toen het schot van Idrissi via de keeper terugkwam.

AZ-ADO Den Haag 4-0

13. Koopmeiners (pen.) 1-0, 19. Wijndal 2-0, 84. Koopmeiners 3-0, 89. Druijf 4-0.

Toeschouwers: 16.117.

AZ: Bizot; Svensson, Leeuwin, Koopmeiners (86. Goudmijn), Wijndal; Midtsjø (67. Evjen), De Wit, Clasie; Stengs, Boadu (75. Druijf), Idrissi.

ADO Den Haag: Koopmans; Spence, Stubbs, Beugelsdijk, De Bock, Meijers (75. Duffy); Baluta, Thomas, Bakker; Summerville (69. Ould-Chikh), Bogle (69. Necid).

Meer nieuws uit AZ

Meest gelezen