Premium

’Tuinman’ hoort vijf maanden celstraf eisen voor oplichting; Advocaat vraagt vrijspraak: ’Er zijn ook tevreden klanten’

’Tuinman’ hoort vijf maanden celstraf eisen voor oplichting; Advocaat vraagt vrijspraak: ’Er zijn ook tevreden klanten’
© Foto ANP
Den Haag

Hij sloeg toe in het Gooi, Leiden, Oegstgeest, Alphen aan den Rijn, Bentveld en Bennebroek en in de rest van het land. Marcel S. uit Lisse verhuurde zichzelf via de website werkspot.nl om tuinen op te knappen, incasseerde een aanbetaling maar er ging geen schop te grond in. Dat bleek deze week bij een rechtszaak in Den Haag waar S. terechtstond voor oplichting.

Het Openbaar Ministerie (OM) verdenkt de 50-jarige Lissenaar van oplichting. Behalve particulieren lichtte S. ook bedrijven op die hem een shovel, trilplaat, graafmachines, grond, straatzand en teelaarde leverden maar waarvoor hij niet betaalde. Het gebeurde geruime tijd geleden, tussen 1 maart en 30 juni 2016.

Trendtuin

Volgens de officier van justitie misbruikte S. een goede vriend om de boel te besodemieteren. Ze gingen met hun families samen op vakantie. S. vertelde toen dat hij een tuinbedrijfje wilde opzetten maar dat kon niet omdat het al eens was mislukt en hij niet zo goed was met geld. Kon het bedrijf op naam van zijn vriend worden gezet?

De vriend stemde ermee in en liet het bedrijf op zijn naam registreren bij de Kamer van Koophandel. Er kwam een website. Via werkspot.nl nam S. vervolgens klussen aan voor het opknappen van tuinen in Leiden, Oegstgeest, Alphen aan den Rijn, Bennebroek en Bentveld. Hij maakte offertes met telkens hetzelfde nummer. ,,Dat was een gevalletje knip en plak”, aldus de officier van justitie. Vervolgens werd er om een aanbetaling gevraagd om materialen te bestellen.

Bonafide

Alles gebeurde op naam van Trendtuin, dat er bonafide leek uit te zien. Op de offerte stond echter niet het rekeningnummer van de compagnon maar het rekeningnummer van S. Dat was omdat er beslag was gelegd op het rekeningnummer van zijn compagnon zei S. tegen de rechtbank. Zo kwam er in twee maanden bijna een halve ton binnen. Er werd maar een deel afgehaald. Daarmee betaalde S. zijn personeel, zes man, elke vrijdagmiddag contant aan de keukentafel bij hem thuis, zei hij. Het was zijn compagnon die er een rommeltje van had gemaakt, zei hij. ,,Ineens bestond het bedrijf niet meer en mijn broer en ik hadden nog allemaal klanten. We waren echt in paniek”, zegt hij. Het kwam op de rechtbank niet overtuigend over.

Stress

De compagnon stond echter niet terecht. Hij was als slachtoffer aanwezig omdat hij sinds 2016 wordt achtervolgd door schuldeisers. Met het verhaal van de rekening van zijn compagnon waarop zogenaamd beslag was gelegd kwam S. pas vorig jaar aan bij de politie. Daarvoor wilde hij daar helemaal niets over zeggen, zei de officier van justitie. ,,Het gaat hier gewoon om listige kunstgrepen en bedrieglijke handelingen. Mensen dachten dat ze met een bonafide bedrijf te maken hadden. Dat was niet het geval. In plaats daarvan gebruikte S. zijn compagnon om geld op zijn rekening te krijgen.” S. is volgens de officier van justitie een recidivist want hij heeft al eerder terecht gestaan voor oplichting.

Kwade genius

De advocaat van S. betoogde dat haar cliënt wel degelijk werk had verricht. Er waren ook tevreden klanten met opgeknapte tuinen. Volgens haar is er geen bewijs dat haar cliënt de kwade genius is. Ze vroeg daarom om vrijspraak.

Door het handelen van S. staat zijn compagnon nu voor zestigduizend euro in de schuld. Hij is sommige deurwaarders maar aan het afbetalen. Dat geld probeert hij terug te vorderen via de strafzaak. Maar er zijn ook al civiele rechtszaken gevoerd. Die heeft de compagnon gewonnen. S. moet hem elke maand 25 euro terugbetalen.

Uitspraak over twee weken.

Meer nieuws uit Gooi

Meest gelezen