Vijf maanden geëist tegen ’tuinman’ voor oplichting

Den Haag

Hij sloeg toe in onder meer Bentveld, Bennebroek en Leiden.

Marcel S. (50) uit Lisse verhuurde zichzelf via de website werkspot.nl om tuinen op te knappen en incasseerde een aanbetaling, maar er ging geen schop te grond in, er werd geen struikje geplant en geen straatje gelegd. Dat bleek donderdag tijdens een rechtszaak in Den Haag waar S. terechtstond voor oplichting. Behalve particulieren lichtte S. ook bedrijven op die hem een shovel, trilplaat, minigraver, maxigraver, grond, straatzand en teelaarde leverden maar waarvoor hij niet betaalde. Het gebeurde in 2016.

Goede vriend

Volgens de officier van justitie, die een celstraf van vijf maanden eiste, misbruikte S. een goede vriend. Die liet het bedrijf op zijn naam registreren bij de Kamer van Koophandel. Via werkspot.nl nam S. vervolgens klussen aan voor het opknappen van tuinen. Hij maakte offertes met telkens hetzelfde nummer. ,,Dat was een gevalletje knip en plak”, aldus de officier van justitie. Vervolgens werd om een aanbetaling gevraagd om materialen te bestellen.

Op de offerte stond echter niet het rekeningnummer van de compagnon maar het rekeningnummer van S. Dat was omdat er beslag was gelegd op het rekeningnummer van zijn compagnon, zei S. tegen de rechtbank. Zo kwam er in twee maanden bijna een halve ton binnen. Er werd een deel afgehaald. Daarmee betaalde S. zes man personeel, elke vrijdagmiddag contant aan de keukentafel bij hem thuis, zei hij.

Volgens de verdachte heeft zijn compagnon er een rommeltje van gemaakt. Die stond echter niet terecht maar was als slachtoffer aanwezig: door het handelen van S. heeft hij nu een schuld van zestigduizend euro. Dat geld probeert hij terug te vorderen via de strafzaak. Maar er zijn ook al civiele rechtszaken gevoerd.

Uitspraak over twee weken.

Meer nieuws uit Haarlem

Meest gelezen