Imme Dros en Harrie Geelen hebben nu plekje in het Gulden Boek van de jarige gemeente Hilversum [UPDATE]

Imme Dros en Harrie Geelen hebben nu plekje in het Gulden Boek van de jarige gemeente Hilversum [UPDATE]
© Foto Studio Kastermans/Ben den Ouden
Hilversum

Het artistieke echtpaar Imme Dros en Harrie Geelen is woensdagmiddag, op de verjaardag van Hilversum, bijgeschreven in het Gulden Boek van de gemeente.

Op 4 maart 1424 werd Hilversum zelfstandig en die dag wordt aangehouden als de verjaardag van de Mediastad, die dus 596 jaar is geworden. In 1953 is het Gulden Boek in het leven te roepen, bracht burgemeester Pieter Broertjes tijdens de feestelijke bijeenkomst in de Burgerzaal van het raadhuis in herinnering. In het boek (het zijn er inmiddels twee) staan nu al 160 inwoners die zich ’op uitzonderlijke wijze verdienstelijk hebben gemaakt’.

Uniek echtpaar

In zijn speech noemde Broertjes Dros en Geelen ’een uniek echtpaar met ieder afzonderlijke kwaliteiten, maar ook individueel zeer bijzonder’. Hij refereerde aan de bijzondere onderscheiding - Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw - die hij Geelen in 2014 mocht ’opspelden’ vanwege diens vele literaire- en beeldende kwaliteiten. ,,Er is sprake van een indrukwekkende staat van dienst op het gebied van de Nederlandse kindertelevisie, films, het toneel en als illustrator van vele boeken. Hiervoor zijn vele prijzen toegekend. De diverse vernieuwende kinderprogramma’s van zijn hand hebben een onuitwisbare indruk achtergelaten en zijn tot op heden bekend en geliefd. Zij worden gerekend tot Nederlands cultureel erfgoed.”

Imme Dros en Harrie Geelen hebben nu plekje in het Gulden Boek van de jarige gemeente Hilversum [UPDATE]
© Foto Studio Kastermans/Ben den Ouden

Sterke vrouw

Een Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw is echter, aldus de burgemeester, niets zonder een sterke vrouw aan zijn zijde. ,,Harrie en Imme hebben elkaar ontmoet bij het studentencabaret SingSing in Amsterdam en elkaar nadien nooit meer losgelaten. Ieder afzonderlijk hebben zij zich ontwikkeld in de jeugdcultuur en samen zijn zij een ongekend succesvol duo.” Dros debuteerde in 1971 als schrijver van het boek. Broertjes: ,,Vanaf dat moment heeft zij bijna jaarlijks een boek geschreven. Harrie heeft veel van deze boeken geïllustreerd. Vele boeken zijn vertaald, waardoor zij ook internationaal bekend is geworden. Haar boeken zijn zeer succesvol en hebben al zestien maal een zilveren griffel opgeleverd.”

De burgemeester beklemtoonde dat Hilversum trots is op zulke ’bijzondere en unieke’ inwoners met zo’n ’indrukwekkende staat van jarenlange verdiensten’.

Imme Dros en Harrie Geelen hebben nu plekje in het Gulden Boek van de jarige gemeente Hilversum [UPDATE]
© Foto Gemeenten Hilversum

Vervolgens las Broertjes de volgende, nieuwste tekst in het Gulden Boek voor:

,,Nr. 161

Emmy Theodora (Imme) Dros en Henricus Petrus Egidius Alphonsus (Harrie) Geelen

geboren 26 september 1936, respectievelijk 10 januari 1939

Imme Dros, geboren in Oudeschild, Texel, en Harrie Geelen, geboren in Heerlen, kennen elkaar sinds de jaren zestig via het cabaret, van het spelen met taal. Dat zijn zij hun hele leven blijven doen en dat doen ze nog steeds. Imme studeert in de tijd van hun kennismaking Nederlands en in dezelfde tijd rondt zij het gymnasium af. Harrie studeert ook Nederlands, maar wordt al voor zijn afstuderen gegrepen door het schrijven van scenario’s voor films, het regisseren ervan en het samenstellen van tekenfilms. En zo is hij al voor zijn dertigste creatief directeur bij een grote productiestudio.

Imme Dros en Harrie Geelen hebben ieder voor zich en gezamenlijk nog veel meer, een grote bijdrage geleverd aan de jeugdcultuur in Nederland en zij hebben hiervoor vele prijzen gewonnen. De gemeente Hilversum wil door deze twee inwoners in te schrijven in het Gulden Boek hun werk in de vorm van ontelbare boeken, films, televisieseries en musicals, een ereplaats geven. Imme Dros en Harrie Geelen zijn uitzonderlijk getalenteerde en gedreven Hilversumse ambassadeurs van cultuur en literatuur.

Imme Dros heeft een groot aantal boeken uitgebracht die regelmatig ook hun weg buiten Nederland hebben gevonden. Prentenboeken bedoeld voor jonge kinderen, leesboeken voor oudere kinderen, en hertaalde klassiekers voor jongvolwassenen en volwassenen. Veel van de boeken zijn geïllustreerd door Harrie. Zijn tekeningen maken de verhalen van Imme onvergetelijk omdat de figuren in zijn tekeningen excentriek zijn, eigenwijs en vrolijk. Ze maken de verhalen van Imme compleet.

Een bijzondere plaats nemen Imme Drosts’ vertalingen in van de Odyssee en de Ilias en andere Griekse mythen. Zij heeft de bijna drieduizend jaar oude vertellingen hun populariteit teruggegeven en toegankelijk gemaakt voor duizenden jongeren en volwassenen. Dat het haar gelukt is het verhaal in het ritme, het metrum, te plaatsen dat de oude verzen kenmerkte, maakt het tot een ongelooflijke prestatie.

Harrie Geelen heeft vanaf een andere kant bijgedragen aan de jeugdcultuur in Nederland. Zijn creatieve talenten hebben onvergetelijke kinderseries voortgebracht als ’Oebele, Kunt u mij de weg naar Hamelen vertellen meneer’ en ’Q en Q’. Hele generaties kinderen zijn opgegroeid met hun avonturen en liedjes. Harrie maakte verder liedteksten, schreef boeken, illustreerde ze, niet alleen van zichzelf maar ook van anderen (vooral die van Imme), regisseerde films, ontwierp animatiefilms en schreef musicals. En wie weet is deze rij niet eens compleet.

Het is uniek dat twee mensen elkaar hun leven lang inspireren tot prachtige cultuur voor jeugd en volwassenen.

Als erkenning van hun belangrijke bijdrage aan de jeugdcultuur in brede zin in Nederland en daarbuiten eert het gemeentebestuur hen door ze bij te schrijven in het Gulden Boek van de gemeente Hilversum.

Besluit van burgemeester en wethouders van Hilversum van 28 januari 2020.”

Meer nieuws uit Gooi

Meest gelezen