Premium

Daan van Loenhout is verliefd op agrarisch Texel en laat dat zien met zijn schilderijen in museum Waelstee

Daan van Loenhout is verliefd op agrarisch Texel en laat dat zien met zijn schilderijen in museum Waelstee
Limousin koe van natuurboerderij Passendaal.
© PR foto

Museum Waelstee op Texel is in een grijs verleden ontstaan als wagenmuseum. De collectie van het huidige museum komt grotendeels voort uit de agrarische geschiedenis van het eiland.

Tot en met 30 juni toont Daan van Loenhout er zijn op het boerenleven geïnspireerde kunst onder de noemer ’Boerderijdieren in de spotlights’.

Van Loenhout is een veelzijdig kunstenaar. Na de kunstacademie heeft hij voornamelijk trompe l’oeils en schilderijen in opdracht gemaakt voor bedrijven en particulieren. Ook was hij succesvol actief in de reclamewereld.

De kunstenaar woont en werkt sinds 2004 in stolpboerderij De Goede Verwachting bij Oosterend. „De sfeer en de zorgeloze rust van een koeienstal vind je nergens anders”, aldus de kunstenaar. „En dan is het ook heerlijk om er te tekenen of een aquarel te maken.”

Boerderijen

Van Loenhout bracht vele uren door op lokale boerderijen als hoeve Noorderschorren, Natuurboerderij Plassendaal en de klassieke stal van familie Barhorst. „Ik ben verliefd op het agrarische deel van Texel”, zegt hij daar over.

Naast tekeningen, olieverfschilderijen en aquarellen maakt de kunstenaar ook bronzen beelden. Op de expositie is daarvan een voorbeeld aanwezig: een jeugdige Hérens koe uit het Rhônedal in Zwitserland. Voor een bronzen stier van 1.30 m lengte maakte Daan schetsen bij boerderij Noorderschorre. Van dit kunstwerk is fotomateriaal op de expositie opgehangen.

De Burghse Zetel in Den Burg is, los van de expositie, een beeld van de kunstenaar dat permanent op het eiland is te zien. Het kunstwerk is symbool van verbondenheid van de zeven Texelse dorpen. Het werd gemaakt in opdracht van de Dorpscommissie van Den Burg.

Museum Waelstee, Hogereind 6 in De Waal, is geopend van dinsdag tot en met zaterdag van 10 tot 17 uur en op zondag van 13.30 tot 17 uur. Een kaartje kost zes euro voor een volwassene.

Meer nieuws uit Den Helder e.o.

Meest gelezen