Kamer wil dat kabinet particuliere bijles op school ontmoedigt

ANP Producties | Bron: ANP
Den Haag

Het kabinet moet scholen ontmoedigen particuliere bijlesinstituten in te schakelen en juist aanmoedigen zelf gratis bijles te geven. En scholen moeten al helemaal geen reclame meer maken voor particuliere bijles, vindt de Tweede Kamer.

De Kamer kijkt al langer met argusogen naar de opmars van het zogeheten schaduwonderwijs, omdat ouders met een kleine beurs dat niet voor hun kinderen zouden kunnen betalen. Daardoor zouden kinderen uit welgestelde gezinnen beter onderwijs krijgen dan armere medeleerlingen.

Scholen moeten als een leerling dat nodig heeft zelf aanvullend onderwijs voor hun rekening nemen, vindt de Kamer in navolging van GroenLinks en SP. "Goed onderwijs is geen gunst naar kinderen van rijke ouders, maar een recht voor iedereen", stelt SP'er Peter Kwint.

Het kabinet moet verder met scholen afspreken dat ze niet langer reclame maken voor bijlesinstituten in bijvoorbeeld nieuwsbrieven en op open dagen. Dat helpt niet alleen om de kansen voor alle kinderen gelijk te houden, zegt GroenLinks-Kamerlid Lisa Westerveld, maar remt ook de druk op ouders en kinderen om te presteren.

Meer nieuws uit Binnenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.