Welke monumenten halen lijst gemeente Hollands Kroon? Raad en inwoners kiezen later

Historische panden, zoals het raadhuisje in Barsingerhorn, kunnen op de monumentenlijst van Hollands Kroon komen te staan.

Historische panden, zoals het raadhuisje in Barsingerhorn, kunnen op de monumentenlijst van Hollands Kroon komen te staan.© Archieffoto

Mike Deutekom
Anna Paulowna

De gemeenteraad heeft er lang om gevraagd en binnenkort heeft Hollands Kroon er eentje: een gemeentelijke monumentenlijst. De monumentencommissie heeft circa 110 panden geïnventariseerd.

Samen met de historische verenigingen in de gemeente heeft de monumentencommissie een lijst samengesteld, waaruit straks een selectie wordt gemaakt. In deze lijst staan ook de panden die door het Cuypersgenootschap zijn aangegeven, zo laat Hollands Kroon weten.

Uit de lijst van gebouwen gaat de gemeenteraad straks, samen met ’belangstellende inwoners’, bepalen welke er op de definitieve lijst komen te staan.

Archeologie

Hollands Kroon gaat met de gemeente Hoorn bespreken of de gemeente zich kan aansluiten bij de gemeenschappelijke regeling Archeologie Westfriese Gemeenten. Hollands Kroon bekijkt nu wat er nodig is om het archeologiebeleid en advieswerk goed te kunnen organiseren. Als dat beide partijen bevalt wil de gemeente een proefjaar draaien met de gemeenschappelijke regeling.

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.