Superieur AZ laat hulpeloos Ajax spartelend achter; titelstrijd weer volledig open [video]

Amsterdam

Uitgeschakeld in de Champions League én de Europa League, strompelend door de eredivisie: landskampioen Ajax hobbelt van teleurstelling naar teleurstelling. Een tot het uiterste gemotiveerd AZ deelde zondagavond met alle liefde een nieuwe dreun uit.

Op een manier waar AZ doorgaans niet van houdt (terugtrekken op eigen helft en af en toe met lange ballen de aanvallers zoeken) werd Ajax verslagen (0-2). Zo achterhaalde AZ toch weer de koploper en is de titelstrijd weer volledig open.

(tekst gaat verder na de foto)

Superieur AZ laat hulpeloos Ajax spartelend achter; titelstrijd weer volledig open [video]
Vreugde na afloop bij de spelers van AZ, met in het midden keeper Marco Bizot.
© Foto ANP

Ajax, dat al na vier minuten op achterstand gezet werd door Myron Boadu, wist zich geen moment raad. Het liep hulpeloos rond in eigen huis. Kansen? Nauwelijks. Goed voetbal? Niet gezien. Ten einde raad probeerde de landskampioen dan maar met ‘andere middelen’ de wedstrijd te winnen. Zo speelde Hakim Ziyech de bal niet over de zijlijn toen een AZ-speler geblesseerd op de grond lag en zocht Nicolas Tagliafico maar weer eens de grenzen van het toelaatbare op – en ging hij er soms overheen.

Lees ook: Myron Boadu en Dani de Wit spreken zich uit na zege op Ajax: AZ titelkandidaat

Het hielp niet. AZ, dat net als Ajax na de winterstop een flink verval kende, stond op nu het moest en rechtte in de Arena de rug. Met een strakke organisatie, vanuit het centrum van de verdediging geleid door Teun Koopmeiners en Ramon Leeuwin, metselde het een muur voor de neus van keeper Marco Bizot. De creatieve mannen op het middenveld en in de aanval, Calvin Stengs en Oussama Idrissi, moesten vervolgens in combinatie met de snelheid van Boadu voorin het verschil maken.

Het pakte precies zo uit zoals AZ wilde. Stengs, al geruime tijd worstelend met zijn vorm, excelleerde in de ruimte die hij kreeg van de zoekende Ajacieden. Nu eens zette hij Boadu aan het werk, dan weer linksbuiten Idrissi. En als de opbouw via het middenveld moeilijk dreigde te worden, kozen de verdedigers gewoon voor de lange bal.

Zo ‘gemakkelijk’ kan het soms zijn. Een kwartier voor tijd leverde dat de beslissing op. Aanvoerder Koopmeiners gaf vanuit zijn eigen strafschopgebied een lange bal op Idrissi, die simpel de diepte in liep. Zijn tegenstander Sergino Dest was in geen velden of wegen te bekennen en degene die de honneurs waarnam, Lisandro Martinez, werd er eenvoudig uit gelopen. Met een prachtige lob over de uitgekomen André Onana maakte Idrissi er 0-2 van.

Lees ook: Bizot keept foutloos voor AZ ondanks emotionele aanloop naar topper

Die stand had AZ al veel eerder op het bord kunnen zetten, want na de razendsnelle 0-1 van Boadu kregen nog voor rust Fredrik Midtsjø en opnieuw Boadu grote kansen.

(tekst gaat verder na de foto)

Superieur AZ laat hulpeloos Ajax spartelend achter; titelstrijd weer volledig open [video]
Myron Boadu heeft AZ op 0-1 gezet.
© Foto ANP

De 0-1 van Boadu was eigenlijk al een voorbode van wat Ajax de rest van de avond liet zien. Het doelpunt werd ingeleid door een enorme misser van Daley Blind, die de bal in de opbouw dwars door het midden zo in de voeten van Midtsjø passte. Midtsjø stuurde Boadu weg en die schoot via de binnenkant van de paal raak. Zo slordig als Blind op dat moment was, zo onhandig bleef Ajax de rest van de avond. Daarbij gaf het AZ regelmatig een zee van ruimte om te counteren.

Met de voorsprong in de achterzak kon AZ met een gerust hart doen wat het van plan was: Ajax laten komen en dan proberen op de counter gevaarlijk te worden. In de thuiswedstrijd, in december, had het grote delen van de wedstrijd ook zo gespeeld en dat had toen goed uitgepakt. Met enig fortuin, dat wel, want het enige doelpunt (van Boadu) viel in de slotminuut uit een corner.

Ook nu wist Ajax zich geen raad met het teruggetrokken AZ, dat af en toe achterin met zes man op lijn stond wanneer de vleugelspelers zich als backs opstelden. Ook de terugkeer van Hakim Ziyech en Quincy Promes hielp Ajax niet. Het volgens de statistiekenbureaus beste koppel van de eredivisie sukkelde de laatste tijd met blessures en stond half januari voor het laatst aan de aftrap van een wedstrijd. Maar ook Ziyech en Promes konden zich niet onderscheiden. Tien minuten voor tijd werd Ziyech gewisseld voor Klaas-Jan Huntelaar.

Ajax: Onana; Dest, Schuurs, Blind, Tagliafico; Eiting, Van de Beek, Martinez; Ziyech (81. Huntelaar), Tadic, Promes.

AZ: Bizot; Svensson, Leeuwin, Koopmeiners, Wijndal; Midtsjø (90. Sugawara), De Wit, Clasie; Stengs, Boadu (90. Druijf), Idrissi (82. Ouwejan).

Superieur AZ laat hulpeloos Ajax spartelend achter; titelstrijd weer volledig open [video]
Een opstootje tijdens de eerste helft van Ajax-AZ.
© Foto ANP/Olaf Kraak

Meer nieuws uit AZ

Meest gelezen