Held uit Oude Wetering na de oorlog herenigd met geliefde in graf te Hoorn

Corrie van’t Hek en Wim van der Velden.
© Oud Hoorn
Oude Wetering

Op vrijdag 2 maart 1945 geeft de ondergedoken oud-militair Willem van der Velden een groep verzetsmensen in Oude Wetering wapeninstructie. Als een van hen de fout maakt de pin uit een handgranaat te trekken, handelt Wim, zoals zijn kameraden hem noemden, snel. Omdat er buiten kinderen spelen, gooit hij het explosief niet door het raam. Hij drukt de granaat tegen zijn lichaam om de anderen te beschermen.

Lees hier alle verhalen over 75 jaar bevrijding

Hevig bloedend, zwaar verminkt en stervend ligt hij op de vloer. Een inderhaast opgeroepen geestelijke dient hem als hij nog bij kennis is het sacrement der stervenden toe. Dokter Van der Bijl, die ook is gehaald, staat machteloos.

Het overschot wordt naar Leimuiden gevaren, waar de ouders van de 26-jarige oud-militair verblijven. De plaatselijke arts daar vult een valse overlijdensverklaring in, waarna hij in de gewijde grond van het r-k kerkhof in Leimuiden ter aarde kan worden besteld.

De overjas van Willem van der Velden die Bert-Jan Dierink onlangs in bezit kreeg.
© Bert-Jan Dierink

Bert-Jan Dierink is 41 jaar en woont in Diepenheim. Hij verzamelt Nederlandse militaria uit de mobilisatiejaren 1939 en 1940 en is onlangs in bezit gekomen van de overjas van de 23 november 1918 te Oirschot geboren Willem van der Velden.

Bij zijn zoektocht naar wie hij was, ontdekte hij dat Willem van der Velden begraven ligt in ... Hoorn. Vrienden uit het verzet legden er nog jaren na zijn dood bloemen op zijn sterfdag. Contact met familieleden van Van der Velden leerden Dierink, dat die traditie inmiddels, 75 jaar na zijn heldendaad, er niet meer is.

Hoe het komt dat hij in Hoorn is herbegraven, maakt informatie van de historische vereniging Oud Hoorn duidelijk. Tijdens de mobilisatie is hij vanaf oktober 1939 als lid van het 2e Regiment Luchtdoelartillerie ingekwartierd op Nieuwendam 18 in die gemeente.

Op nummer 14 zit aannemersbedrijf Van’t Hek. Voor zijn zieke toen achttienjarige dochter Corrie, beeldschoon volgens de overlevering, heeft de aannemer in de tuin een serre gebouwd. Willem en Corrie worden verliefd, verloven zich en zullen spoedig trouwen.

De oorlog gooit echter roet in het eten. Van der Velden wordt ingedeeld bij de 110e batterij Luchtdoelartillerie in Limburg, waar hij op 10 mei 1940 krijgsgevangen wordt gemaakt en naar Duitsland wordt afgevoerd. Na zijn vrijlating die zomer gaat hij terug naar Nederland en vindt werk bij Ballast.

Eind april 1943 verordonneren de Duitsers, dat alle voormalige Nederlandse soldaten terug in krijgsgevangenschap moeten gaan. Het sein voor Van der Velden om onder te duiken en zich aan te sluiten bij het verzet.

Het graf van Willem van der Velden in Hoorn.
© Oud Hoorn

Zijn verloofde Cornelia van’t Hek overlijdt in 1944 op 22-jarige leeftijd aan haar ongeneeslijke ziekte. Als hij dit hoort vraagt Willem haar familie om met haar het graf te mogen delen, als hem als gevolg van de oorlogsomstandigheden iets overkomt. Na de bevrijding kan die wens gehoor vinden en worden beide geliefden in het graf met elkaar herenigd.

Willem van der Velden kreeg postuum het Verzetsherdenkingskruis. In de omgeving waar hij zijn leven gaf voor zijn kameraden is men hem niet vergeten. De weg van Leimuiden naar Rijnsaterswoude is naar hem genoemd.

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen