Premium

Joey (26) is gebroken na aanrijding bij autoshow Carbecue: ’Ik hoorde mijn lichaam kraken als pallethout’

Joey (26) is gebroken na aanrijding bij autoshow Carbecue: ’Ik hoorde mijn lichaam kraken als pallethout’
Joey Verf moest ruim vier maanden revalideren na de aanrijding tijdens Carbecue. ,,Echt hoop voor de toekomst heb ik niet. Ik leef met de dag.’’
© Foto’s Ella Tilgenkamp
Purmerend

Joey Verf (26) uit Purmerend is voor het leven getekend nadat hij in augustus werd aangereden bij het auto-event Carbecue. „Ik heb gedachten over mijn aanrijder die niet in de krant kunnen.”

Joey hinkt naar de keuken om koffie te zetten. „Is wel Senseo”, zegt hij verontschuldigend. Op de ronde witte eettafel staat een volle asbak, aan de muur twee schilderijen in Herman Brood-stijl, gemaakt om de tijd te doden tijdens zijn maandenlange revalidatie.

Krabben

Zijn onderarmen zitten vol donkere plekken. „Sinds het ongeluk krab ik mijzelf. Ik heb het vaak niet eens door.” Hij verzet zijn zwarte pet. „Mijn haar doe ik ook niet meer. Ik wil niet in de spiegel kijken. Mijn neus klopt niet en ik heb een groot litteken op mijn voorhoofd.”

Zondag 29 augustus haalde de 39-jarige N. K. uit Badhoevedorp het beveiligingssysteem van de auto, de traction control, van zijn grijze BMW en gaf flink gas. De auto brak meermaals uit. Al snel verloor K. de macht over het stuur en reed in op bezoekers. Joey, die in kleermakerszit op de grond zat te filmen, werd vol geraakt.

Lees ook: Auto rijdt publiek in bij autoshow in Purmerend, twee personen naar ziekenhuis

Pallethout

„Ik hoorde mijn lichaam een krakend geluid maken dat ik niet kende. Alsof pallethout breekt. Het bleek mijn rechterbeen te zijn dat verbrijzelde. Ik keek om mij heen en zag overal bloed. De huid van mijn neus en voorhoofd hing los. Je keek zo op mijn schedel.” Daarnaast had hij plekken te vergelijken met derdegraads brandwonden op zijn rug en loopt er een hol geultje over zijn arm. „Daar heeft een autoband overheen gereden.”

Naast Joey raakte K. een 28-jarige Hardenberger en een 29-jarige Amsterdammer. Zij waren er minder ernstig aan toe. K. werd donderdag veroordeeld tot 200 uur werkstraf en een rijverbod van een jaar, waarvan drie maanden voorwaardelijk. De straf viel een stuk lager uit dan de eis van een half jaar celstraf en twee jaar ontzegging van de rijbevoegdheid.

Moeilijk te verteren voor Joey. „Dit is veel te laag. Mijn leven is verpest, en dan kom je weg met een taakstraf. Moet je dan eerst iemand doodrijden voor je een fatsoenlijke straf krijgt? Ik heb gedachten over deze man die niet in de krant kunnen.”

Joey (26) is gebroken na aanrijding bij autoshow Carbecue: ’Ik hoorde mijn lichaam kraken als pallethout’
Joey kan niet meer lopen zonder stok.

Joey laat een röntgenfoto zien van zijn been. Daar zit een grote pin in, vastgezet met vier schroeven. Joey sliep ruim vier maanden op de bank omdat hij de trap niet op kon. Zijn vrouw ernaast. „Ik durfde niet alleen te zijn. Ze moest me ook afvegen als ik naar de toilet was geweest. Dat is heel naar.”

Hij tilt zijn voeten boven de tafel, de ene schoenzool is een stuk dikker dan de ander. „Mijn rechterbeen is een tot twee centimeter verkort door de verbrijzeling.”

Na ruim vier maanden revalideren is hij uit zijn rolstoel. „Ik zal nooit meer zonder stok lopen. Elke stap doet pijn.” Hij krijgt nog twee keer per week fysiotherapie en volgt EMDR, een therapievorm voor traumaverwerking. „Ik schrik elke keer als ik een auto hoor optrekken, ben bang in het het verkeer. Sinds kort heb ik een scooter. Daar rijd ik altijd mee op het fietspad. Mag niet, maar ik durf de weg niet op. Dan maar een boete.”

Zijn zesjarige dochter is elke keer dat hij alleen de deur uitgaat bang. „Hoe leg ik haar uit dat ik nu wel veilig thuiskom?”

„Ik droomde pas dat ik daar weer zat op de grond, samen met haar. Even later lagen we beiden dood op de grond. Die zondag had ik haar eigenlijk mee willen meenemen. Wat zou er dan gebeurd zijn?”

Vakantie

„Na ruim tien jaar zou ik in september eindelijk weer op vakantie gaan, naar Curaçao. Eerder had ik daar geen geld voor, maar we hadden lang gespaard. Dat ging ook allemaal niet door omdat we van alles moesten voorschieten voor medische hulpmiddelen. We wachten nog steeds op het verzekeringsgeld.”

Op 29 november 2019 stuurde K. via zijn advocaat een spijtbrief. Joey was daar niet van onder de indruk. „Die brief stuurde hij pas nadat ik het mediationverzoek had afgewezen. Dit moest hij gewoon doen van zijn advocaat. Hij vond vooral zichzelf zielig omdat hij niet meer goed kon slapen. Waarom stond hij niet binnen twee maanden voor mijn deur als het hem echt zo speet?”

Schaamte

Ik heb hem een keer gezien, in de rechtszaal. Toen heeft hij me niet in de ogen gekeken. Volgens zijn advocaat omdat hij zich zo schaamde. Dat geloof ik niet, hij zat tijdens de zitting ook zo nu en dan te grinniken.”

De organisatie van Carbecue, StreetGasm, verwijt hij overigens niets. „De regels voor de deelnemers waren duidelijk. Dit is niet hun schuld, en ze hebben me aan alle kanten gesteund.”

Joey kan zijn werk als timmerman niet meer uitvoeren. Hij wil nu met zijn vader een fotografiebedrijf oprichten. „Fotograferen is mijn lust en mijn leven. Maar echt hoop voor de toekomst heb ik niet. Ik leef met de dag.”

Een woordvoerder van Carbecue zegt desgevraagd nog niet te weten of het auto-evenement terugkeert naar Purmerend. „Wij hebben hier een bittere nasmaak aan overgehouden.”

Reactie advocaat: ’Cliënt wilde direct spijt betuigen’

Sylvester Römer: „Mijn cliënt heeft direct op het politiebureau gevraagd naar de contactgegevens van de slachtoffers. De politie vond het op dat moment te vroeg voor spijtbetuigingen. Vervolgens is op zijn verzoek een mediationtraject via de rechtbank gestart. Dat zou een aanvulling zijn op de rechtszaak, geen vervanging.”

„De gemaakte mediationafspraak is afgezegd door de slachtoffers omdat ze er nog niet aan toe waren. Daarna heeft hij hen een spijtbrief gestuurd, met daarbij de boodschap dat hij graag met hen in gesprek zou willen komen. De officier van justitie heeft hierna verzocht geen contactpogingen meer te ondernemen en het initiatief bij de slachtoffers te laten.”

„,Het klopt dat mijn cliënt de slachtoffers niet aankeek tijdens de zitting. Dat benoemde hij ook tijdens de zitting. Hij vond het erg moeilijk hun pijn te zien en durfde dit niet. Cliënt erkent zijn verantwoordelijkheid, maar heeft vanzelfsprekend nimmer een ongeluk willen veroorzaken. Hij heeft de sportstand van de auto geactiveerd, waardoor de traction control werd uitgezet. Zijn intentie was om het publiek het geluid van zijn auto te laten horen.”

Alcohol

„Cliënt heeft twee glazen wijn gedronken op het evenement zelf. Die had hij met gratis muntjes gekocht van de organisatie. De hoeveelheid alcohol die bij cliënt was geconstateerd is legaal voor een ervaren bestuurder in de zin van de Wegenverkeerswet.”

Meer nieuws uit Waterland

Meest gelezen