Premium

Basisdebutant Cas Dijkstra belangrijk bij comeback van Telstar tegen Jong Ajax: ’Ik was superblij, hier doe je het voor’

Basisdebutant Cas Dijkstra belangrijk bij comeback van Telstar tegen Jong Ajax: ’Ik was superblij, hier doe je het voor’
Reda Kharchouch schiet Telstar vlak voor tijd vanaf elf meter naar een gelijkspel.
© Foto Orange Pictures/Patrick Goosen
Amsterdam

Voor Cas Dijkstra zal de 2-2 tussen Telstar en Jong Ajax altijd in zijn herinnering blijven. Hij maakte onverwacht zijn basisdebuut en tekende voor een assist.

De pas 18-jarige middenvelder stond vrijdagavond aan de basis van de aansluitingstreffer (2-1) van Telstar, de ommekeer in de zeiknatte wedstrijd. Hij onderschepte een pass van verdediger Kik Pierie van Jong Ajax. ,,De bal schoot door en ik kreeg hem in de voeten. Ik hoorde Reda (Kharchouch, red.) heel hard schreeuwen: ’Cas!’ Ik lobde de bal over mijn tegenstander heen en Reda schoot hem lekker binnen.”

Na het doelpunt balde de basisdebutant zijn vuist. ,,Ja, heerlijk dit. Ik was superblij, hier doe je het voor. In je basisdebuut een assist geven, tegen Jong Ajax nog wel. Ik ben van ver gekomen”, aldus de speler die op amateurbasis voor Telstar speelt.

Eigenlijk zou Dijkstra helemaal niet starten vrijdagavond tegen Jong Ajax. Charlie Gilmour had ondanks rugklachten aangegeven te kunnen spelen. Vlak voor de aftrap merkte hij dat het toch niet ging. ,,Aan het einde van de warming-up kwam Anthony (Correia, assistent, red.) naar mij toe met de mededeling dat ik moest spelen. Toen ging ik er nog even vol tegenaan, want ik had nog maar vijf of zes minuten om mij op te warmen. Even een balletje getrapt en we moesten al starten.”

In de eerste helft speelde Telstar angstig. Het liep te ver naar achteren en zag machteloos toe hoe Jong Ajax op voorsprong kwam. Dat gebeurde op ongelukkige wijze. Shayne Pattynama reageerde attent op een lange bal die de zestien werd ingepompt. Waar hij de intentie had om de bal hard weg te werken, kaatste die via het lichaam van Ajax-spits Sontje Hansen zo achter doelman Anthony Swolfs het doel in.

Zes minuten later was het weer raak. Dit keer werd een bal van Naci Ünüvar onbedoeld door een been van een Telstar-speler verlengd richting Victor Jensen. Die profiteerde koeltjes. Telstar speelde in de eerste helft zonder bravoure, het enige wapenfeit was een schot van Dijkstra op de paal.

Trainer Andries Jonker toonde zich na afloop teleurgesteld in de eerste helft van zijn ploeg. ,,Ik ben volstrekt ontevreden over het begin, want dat was precies het tegenovergestelde van wat wij wilden doen. De angst overheerste: bang om fouten te maken en bang om naar voren te spelen. Het was allemaal niet goed. We liepen achteruit, als je dat doet tegen Jong Ajax dan krijgen ze te veel ruimte.”

Het spel in de de tweede helft kon Jonker wel behagen. ,,Waarom het in de eerste helft niet goed ging is een van de grote vragen in het voetbal. Deze jongens zijn talenten, het zijn nog geen topvoetballers. Topvoetballers zijn negentig minuten goed, talenten niet. Talenten kunnen niet elke week een topprestatie leveren.”

Na de 2-1 bleef Telstar het betere van het spel houden. Kjell Scherpen moest tot het uiterste gaan om een doelpunt van Ilias Bronkhorst vanuit een vrije trap te voorkomen en invaller Melle Springer schoot in het zijnet.

De gelijkmaker viel vlak voor tijd. Na hands van Timber, maakte Kharchouch vanuit de strafschop geen fout. Toch mocht Telstar van geluk spreken dat het niet alsnog verloor. Ünüvar kapte zich voorbij doelman Swolfs maar schoot hoog over het open doel.

Jong Ajax-Telstar 2-2

20. Hansen 1-0, 26. Jensen 2-0, 54. Kharchouch 2-1, 86. Kharchouch 2-2 (pen.)

Jong Ajax Scherpen; Van Gelderen; Kasanwirjo (79. Kemper), Pierie, Familio-Castillo; Taylor, Jensen (85. Pynadath), Regeer (58. Mendez) ; Timber, Hansen, Ünüvar

Telstar Swolfs; Lynen, Bronkhorst, Korpershoek, Benamar, Pattynama (57. Springer); Najah, Dijkstra (62. Tavsan) , Van Doorm; Fernandes (81. Cagro), Kharchouch

Meer nieuws uit Telstar

Meest gelezen