Premium

’Hoezo witwassen?’ Jarige met veel geld op zak vrijgesproken

’Hoezo witwassen?’ Jarige met veel geld op zak vrijgesproken
Stapeltje geld
© ANP
Middenbeemster

Een 18-jarige man uit Amsterdam is vrijdag door de politierechter in Alkmaar vrijgesproken van het witwassen van 2750 euro in Middenbeemster.

Het geld was 28 november vorig jaar bij een verkeerscontrole in zijn kleding gevonden, maar de rechter vond niet dat is aangetoond dat de 55 briefjes van 50 euro afkomstig waren van een misdrijf.

De politie zag de auto waarin de Amsterdammer als passagier meereed midden in de nacht rijden in Middenbeemster. De auto werd staande gehouden voor een controle. De inzittenden moesten hun zakken leegmaken, omdat er een sterke wietlucht in de wagen hing. Er werd inderdaad een zakje met een kleine hoeveelheid softdrugs aangetroffen.

Toen bij de Amsterdammer een flinke hoeveelheid briefjes van 50 werd gevonden, rees al snel de verdenking dat dit verdiend was met drugshandel. De man verklaarde echter dat het zijn verjaardag was en dat het geld bedoeld was om met zijn vrienden feest te gaan vieren.

De rechter vond het merkwaardig dat de man daarvoor contant geld bij zich had. De Amsterdammer zei daarop dat hij altijd contant geld opneemt als hij uitgaat om de rest van zijn geld op een spaarrekening weg te zetten.

De officier van justitie hield de Amsterdammer aanvankelijk verantwoordelijk voor witwassen. Volgens hem heeft de jarige geen afdoende verklaring gegeven over de herkomst van de bankbiljetten. De aanklager eiste een werkstraf van 40 uur.

De officier wijzigde zijn standpunt nadat raadsvrouw Sabine van den Berg had betoogd dat volgens haar helemaal niet is bewezen dat het aangetroffen geld crimineel geld was. Zij pleitte voor vrijspraak. Bij nader inzien was de officier het daarmee eens.

De politierechter kwam tot hetzelfde oordeel. Zij stelde dat de politie heeft verzuimd om nader onderzoek te doen naar de herkomst van het papieren geld. De politie heeft volgens de rechter te snel de conclusie getrokken dat het geldbedrag wel met drugshandel zou zijn verdiend.

Lees hier de digitale editieVolg ons