Premium

Experimentele energieleverende geluidsscherm wankelt: subsidie afgewezen

Experimentele energieleverende geluidsscherm wankelt: subsidie afgewezen
Huiswaarderweg ter hoogte van de Nollenweg
© archieffoto jjfoto.nl / Jan Jong
Alkmaar

Het project van het experimentele energieleverende geluidsscherm in Alkmaar is opeens gaan wankelen.

De rijksdienst voor Ondernemend Nederland heeft de SDE-subsidie afgewezen voor het pioniersproject bij de N245 Huiswaarderweg, Schagerweg en Nollenweg.

Het gaat om een type geluidswal dat nog nergens in het land bestaat. Hij moet vijf meter hoog en 2,4 kilometer lang worden met 5000 zonnepanelen erop. Door de zonnepanelen kan een deel van de wal zichzelf terugverdienen.

Er hangt alsnog een flink prijskaartje aan. Er is zo’n 5,5 miljoen euro nodig voor de realisatie, meer dan de helft moet uit subsidiepotjes komen.

De subsidie was een optie, omdat het project zo vooruitstrevend geacht wordt en er veel interesse is van andere gemeenten en provincies.

Het Alkmaarse college van burgemeester en wethouders gaf al eerder aan dat er een risico is dat er geen subsidie komt.

Ongrijpbaar

Begin van februari zei wethouder Christian Braak nog dat de slagingskans van het project ’ongrijpbaar’ was geworden. ,,In een eerder stadium dachten we dat we er dichtbij zaten, maar later zag het er toch weer anders uit. Het gaat allemaal stroperig en bureaucratisch, als het om de EU-subsidies gaat.’’

Hij wilde nog niet aan een plan B denken. Nu komt er toch een plan B, want Alkmaar wil niet dat het project valt of staat bij de subsidie. Ook wil de gemeente tijdsverlies beperken en deze maand al een alternatief presenteren. De raad mag er eind maart iets van vinden.

Het geluidschermproject is ontstaan nadat omwonenden jaren klaagden over geluidsoverlast. Actief in het aanjagen was Rinus den Blanken van Belanghebbenden Bewonersgroep Geluidswal. ,,We hebben er jaren in gestoken, het is jammer dat de subsidie er nog niet is.’’ Maar de moed zinkt hem nog niet in de schoenen. ,,De gemeente zegt een alternatief te hebben en zegt er veel waarde aan te hechten. Ik wil dat eerst even bekijken.’’

Meer nieuws uit Alkmaar

Meest gelezen