Premium

Jan Koks, ofwel Jan Beeckestijn, is helemaal thuis in ’t Museumhuis in Velsen-Zuid

Jan Koks, ofwel Jan Beeckestijn, is helemaal thuis in ’t Museumhuis in Velsen-Zuid
Velsen-Zuid

Jan Koks wordt ook wel schertsend ’Jan Beeckestijn’ genoemd, omdat hij al lang als medewerker bij het buitenhuis betrokken is en er heel veel over kan vertellen. Deze donderdag ontvangt hij de bezoekers.

Jan vertelt dat het huis op Buitenplaats Beeckestijn een zogenaamd ’Museumhuis’ is.

,,Je vindt hier geen volledig ingericht pand, maar een indruk van hoe de verschillende kamers vroeger waren ingericht.”

In de ’Vogeltjeskamer’ ligt een plattegrondtekening die is gebaseerd op het originele tuinontwerp. Jan laat het verschil zien tussen de strakke Franse tuin en de verder van het huis liggende Engelse landschapstuin. ,,Daar zit een idee achter: het is de overgang van chaos naar orde. Hoe dichter je bij het huis komt, hoe dichter je bij ’de macht’ komt, de orde.”

Hij wijst op een bankje dat op de grens van de tuinen is geplaatst: ,,Wie het hele stuk loopt van achter uit de Engelse tuin, kan hier even bijkomen.” Lacht: ,,Van de tocht door de chaos.”

En zo zijn er nog veel meer interessante anekdotes. Over de in 1996 ontdekte oude originele bloemenwaaier in de Franse tuin, die nu weer in ere is hersteld met negentien veldjes met buxusboompjes. Of over de hoofdas in het huis, die helemaal doorloopt tot achterin de Engelse landschapstuin.

Op een tafel staat een verrekijker, waarmee je over die as helemaal tot in Driehuis kunt kijken. ,,Daar aan het eind heeft een poort gestaan”, zegt Jan. ,,Die heette ’La Calonade’. En had ik al verteld over de bunker die in de tuin stond? Die hebben ze laten zakken door er water onder te spoelen. Net zolang tot-ie onder het gras was gezakt. Dat ding opblazen kon niet, dat zou grote schade hebben veroorzaakt.”

Inmiddels is het vier uur geworden, het Museumhuis gaat dicht. Maar Jan zou er nog uren over kunnen vertellen.

Meer nieuws uit IJmond

Meest gelezen