Badloe ziet Van Rijsselberghe naderen op WK windsurfen. Beslissing over olympisch startbewijs valt in medaillerace

Dorian van Rijsselberghe (links) en Kiran Badloe.© Richard Langdon/Ocean Images

ANP
SORRENTO

De strijd om het olympische startbewijs tussen de windsurfende vrienden Dorian van Rijsselberghe en Kiran Badloe krijgt zaterdag een spannende ontknoping in de medaillerace van het WK in het Australische Sorrento.

Badloe heeft na twaalf races nog altijd de leiding in de titelstrijd, maar Van Rijsselberghe, afkomstig van Texel, is hem genaderd. Het verschil bij het ingaan van de laatste race is 10 punten.

Badloe is de titelverdediger in Sorrento, Van Rijsselberghe de tweevoudig olympisch kampioen. De twee spraken drie jaar geleden al af dat de beste windsurfer over de laatste drie WK’s zich voor ’Tokio 2020’ zou kwalificeren.

Van Rijsselberghe werd wereldkampioen in 2018, Badloe greep het goud in 2019. Degene die dus het beste op dit WK presteert, mag komende zomer uitkomen op de Spelen.

Badloe zag vrijdag zijn voorsprong op Van Rijsselberghe slinken. De koploper had een iets mindere dag met de vierde, dertiende en derde plaats in de races. Van Rijsselberghe noteerde de veertiende, eerste en tweede plaats en klom van de vierde naar de tweede plaats in de tussenstand.

,,Het was een moeilijke dag’’, aldus Badloe. ,,De wind was iets minder dan de afgelopen dagen en heel vlagerig. Je zag dat het veld het ene moment heel ver uit elkaar lag en dan opeens weer dichtbij elkaar. Dat maakt het interessant. Ik heb twee goede races en één wat mindere race gevaren waarin ik even de weg kwijt was. Ik moet nu gewoon de medaillerace winnen, dat zou een lekkere afsluiting zijn.’’

Van Rijsselberghe dacht na de eerste race op vrijdag, waarin hij als veertiende over de finish kwam, dat de selectie al beslist was. ,,Daarna kon ik eindelijk, voor het eerst deze week, rustig vrijuit varen. Toen ging het eindelijk goed. Nu nog één keer alles uit de kast trekken en dan gaan we wel zien waar het schip strandt. Ik heb er zin in."

Bij de vrouwen pakte Lilian de Geus de koppositie in het klassement, nadat zij in haar races als zesde, zevende en eerste was gefinisht. Ze staat op een gelijk puntenaantal met de Israëlische Noy Drihan.

Lees ook: Badloe blijft Van Rijsselberghe voor op WK windsurfen [video]

Lees ook: WK van de waarheid voor windsurfers Van Rijsselberghe en Badloe

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.