Sommige vrouwen bezuinigen tijdens menstruatie noodgedwongen op groente en fruit. ’Nederland, kom maar op met die gratis tampons’

Girls Rights Watch bood al een petitie aan in de Tweede Kamer voor meer onderzoek naar menstruatie-armoede.
© Foto ANP
Amsterdam

Feministische organisaties omarmen het besluit van Schotland om alle vrouwen kosteloos menstruatieproducten aan te bieden. „Fantastisch. Kom maar op Nederland, met die gratis tampons”, zegt Joy Roeterdink van De Bovengrondse.

Schotland biedt al sinds 2018 gratis tampons en maandverband aan op scholen en universiteiten. Nu is besloten dat binnenkort álle vrouwen die kosteloos mogen meepakken bij sportclubs, buurthuizen, apotheken en andere openbare plekken. Schotland is daarmee het eerste land ter wereld, de kosten worden geschat op 25 miljoen per jaar.

Uit onderzoek bleek dat in Nederland bijna tien procent van de jonge vrouwen te weinig geld heeft om menstruatieproducten te kopen. „We blijven in gesprek met ministeries om ’menstruatie-armoede’ aan de kaak te stellen. Daarbij trekken we op met Plan International”, zegt Roeterdink.

Vodden in onderbroek

Uit onderzoek van De Bovengrondse blijkt dat sommige vrouwen uit nood wc-papier, sokken, vodden of oude kranten in hun onderbroek stoppen. Of ze lopen lang door met tampons en maandverband. Onhygiënisch, ongemakkelijk, het verhoogt het risico op infecties en zorgt voor stress en schaamte.

Mascha Singeling van hulporganisatie Plan International hoopt dat Nederland het Schotse voorbeeld zal volgen. „Ongesteld zijn is geen keuze. Menstruatieproducten zijn geen luxe en moeten voor iedereen beschikbaar zijn.” Volgens Plan International blijkt dat twee derde van meisjes en jonge vrouwen vindt dat menstruatieproducten gratis moeten zijn. Girls Rights Watch - onderdeel van Plan International - bood een petitie aan over menstruatie-armoede in de Tweede Kamer.

Bezuinigen op groenten en fruit

De Bovengrondse ontdekte dat sommige vrouwen ’tijdens hun menstruatie noodgedwongen bezuinigen op groenten en fruit’. Gebrek aan maandverband, tampons of menstruatiecup kan ook reden zijn van school of werk weg te blijven. „Het klopt dat maandverband maar een euro kost, maar als je moet rondkomen van vijftig euro per week is alles ’duur’.” Voor vrouwen die hevig bloeden kunnen de kosten oplopen tot wel 25 euro per maand.

Met de actie ’Het Damesverband’ schaft De Bovengrondse voor minima menstruatieproducten aan. Die worden verspreid via onder andere de voedselbank en het Leger des Heils in Amsterdam. In Leiden en Purmerend zijn ook particuliere inzamelacties van de grond gekomen.

Clara Wichmann

Femke Zeven van Bureau Clara Wichmann - dat zich inzet voor vrouwenrechten - juicht gratis maandverband en tampons toe. „We moeten af van het beeld dat vrouwen dat allemaal zelf maar moeten regelen. Los van hun inkomen. Redelijk wat vrouwen kunnen die producten niet betalen en daardoor niet goed deelnemen aan de maatschappij.”

Meer nieuws uit Amsterdam

Meest gelezen