Premium

Bus voor vrede en vrijheid komt naar Beverwijk en Wijk aan Zee

Bus voor vrede en vrijheid komt naar Beverwijk en Wijk aan Zee
De tentoonstelling in de bus is interactief.
© Foto Frank Toussaint
Beverwijk

De V-Lab Express komt naar Beverwijk en Wijk aan Zee. In de bus is een interactieve tentoonstelling waarbij scholieren vrede, vrijheid en verzet tegen onrecht gaan onderzoeken.

Bus voor vrede en vrijheid komt naar Beverwijk en Wijk aan Zee
De V-Lab Express rijdt sinds februari door Nederland en Duitsland en staat eind maart en begin april in Beverwijk.
© Foto PR

De V-Lab Express, waarbij V-Lab staat voor Vredes Laboratorium, is een initiatief van Stichting Vredeseducatie dat tot eind 2018 het Museum Fort van de Democratie beheerde. Het museum sloot daarna de deuren wegens gebrek aan financiën. Greet Cudovan van Rondje Wijk aan Zee is er destijds geweest en was onder de indruk van de tentoonstelling. Toen ze hoorde van de bus, besloot ze die naar Wijk aan Zee halen. ,,Maar we hebben maar één school in Wijk aan Zee en dat is wat weinig, dus we hebben toen ook Beverwijk erbij betrokken’’, zegt ze. Dat zijn Stichting Welzijn en de gemeente Beverwijk.

Vol

De scholen kunnen zich aanmelden bij Judith Hijdendaal van de welzijnsorganisatie. De bus staat van 30 maart tot en met 2 april in Beverwijk, aan de rand met Heemskerk bij het Kennemer College. Met dertien groepen van verschillende scholen zit de tijd in Beverwijk vol. Op 3 april staat de bus in Wijk aan Zee voor leerlingen van De Vrijheit. Daar is nog enige ruimte voor andere scholen. ,,Maar dan moeten we ze wel naar Wijk aan Zee komen’’, zegt Cudovan.

Spelkaart

Het weekeinde, zaterdag 4 en zondag 5 april, staat de V-Lab Express bij de Dorpsweide voor het overige publiek en is open van 10 tot 12 uur en van 14 tot 16 uur. De jeugd wordt in de bus uitgedaagd om na te denken over maatschappelijke thema’s en leren al werkend en spelend hoe ze zich kunnen inzetten voor een vreedzame wereld. Ouders, grootouders en onder begeleiding kinderen kunnen in de bus voor een euro een spelkaart kopen om de vragen en opdrachten aan de eigen kennis te toetsen.

De V-LAb Express rijdt sinds februari door Nederland en Duitsland. Het is voor Wijk aan Zee een van de eerste activiteiten vanwege 75 jaar bevrijding. Er staat dit jaar nog veel meer op stapel, vooral rond 4 en 5 mei.

Meer nieuws uit Kennemerland

Meest gelezen