Premium

Brandweer Schiphol kan ook vliegtuig doorboren [video]

Brandweer Schiphol kan ook vliegtuig doorboren [video]
De nieuwe wagens voor de luchthavens Schiphol, Rotterdam en Lelystad.
© foto’s frans van den berg
Schiphol

Zo nodig kan de brandweer van Schiphol bij een vliegtuigbrand de wand van het toestel doorboren om zo toch binnen te blussen.

Samen met de telescopische blusarm zijn dat ontwikkelingen die straks ook bij ’gewone’ brandweerkorpsen zullen opduiken. Dat is althans de verwachting bij de brandweermensen op de luchthaven.

Het mooie is namelijk dat de brand, ondanks de hitte, beter bestreden kan worden. Het is daarmee ook veiliger voor de brandweermensen. Een demonstratie op het oefenterrein bij Schiphol laat dat meteen zien. Het oefenvliegtuig is in brand gezet en de hitte is voor de toeschouwer al snel voelbaar.

De nieuwe crashtenders komen aangesneld. De enorme wagens blijven voor het toestel stilstaan, maar er springen geen brandweerlieden uit. In plaats daarvan wordt de telescopische blusarm uitgeschoven en begint het blussen. De beweegbare arm kan snel van positie wisselen. Alleen voor het nablussen komen de mannen nog uit de wagen.

Brandweer Schiphol kan ook vliegtuig doorboren [video]
Alleen voor het nablussen komen de manschappen uit de wagen.

Piercing

De afgelopen jaren had de brandweer op Schiphol al kunnen oefenen met deze uitschuifarm en waren twee wagens ermee uitgerust. Maar nu hebben alle nieuwe wagens dat. Bovendien zit er op de blusarm nog een snufje voor het maken van een piercing. Deze kan door de wand van een vliegtuig boren en zo een binnenbrand blussen.

„Alleen in die gevallen dat we niet van buiten naar binnen kunnen om te blussen. Dat is handig bij vrachttoestellen of het vrachtruim wanneer daar brand is uitgebroken. Bij een passagiersvliegtuig zullen we dat gat dan maken boven de raampjes, zodat we geen mensen raken. In het toestel werkt het als een sprinkler. Natuurlijk krijg je binnen dan water en stoom, maar dat is beter dan brand. Het gaat immers om de overlevingskans van de passagiers”, legt een van de brandweerwoordvoerders uit.

Brandweer Schiphol kan ook vliegtuig doorboren [video]
Hiermee kan de wand van een vliegtuig worden doorboord.

Daarmee zouden die blusarm en boor niet misstaan op een gewone brandweerwagen zou je denken. De luchthavenbrandweer is ook verantwoordelijk voor de gebouwen op het hele Schipholterrein, zoals de terminal, de vrachtloodsen, kantoren, bedrijven en hotels.

Maar op dit moment worden daar nog gewone blusvoertuigen ingezet. Maar bij een calamiteit kan natuurlijk een crashtender worden ingezet. „Elders in de wereld onderzoeken brandweerkorpsen ook deze opties van de blusarm en enkele korpsen hebben die al aangeschaft. Wanneer er nog mensen in een gebouw zitten en de brandweer kan niet naar binnen, dan kan je zo via een raam toch blussen.”

Brandweer Schiphol kan ook vliegtuig doorboren [video]
De blusarmen op de nieuwe crashtenders.

Kerosine

Terug naar de vliegtuigen. Die zijn immers extra kwetsbaar vanwege de kerosine die in de tanks zit, zeker bij vertrek. En bij een vlucht, is de landing het meest gevoelig voor een ongeluk. Deze maand schoot een passagiersvliegtuig van Pegasus Airlines bij de landing in Istanboel nog van de baan en brak in stukken.

Drie mensen kwamen daarbij om het leven en 179 anderen raakten lichtgewond. Een week later was op Düsseldorf brand ontstaan in een band, waarna de passagiers snel van boord moesten na de landing. En vorig jaar vloog een toestel op Moskou na de landing nog in brand waarbij 41 mensen om het leven kwamen.

Schiphol valt in de zwaarste categorie van luchthavens, vanwege de drukte en de grootte van de toestellen zoals de Boeing 747 en de Airbus A380. Binnen drie minuten moeten de crashtenders aan de kop van de landingsbaan staan. Om dat te halen zijn er er drie kazernes: een bij de Polderbaan, een langs de Kaagbaan en een langs de Buitenveldertbaan. Vaak staat de eerste wagen er al na twee minuten, maar in ieder geval is bij de aanschaf van de nieuwe wagens ook gekeken naar de rijsnelheid en wendbaarheid.

Weiland

De huidige crashtenders uit 2003 waren na 15 jaar afgeschreven. Het Oostenrijkse bedrijf Rosenbauer won de Europese aanbesteding. Maar op verzoek van Schiphol moest wel het hele onderstel worden aangepast. Niet alleen vanwege de snelheid en wendbaarheid, maar ook vanwege de poldergrond zoals ook bleek bij de crash van Turkish Airlines dat in een akker voor de Polderbaan terecht kwam.

Ook wanneer een toestel naast de baan komt, moet ook de brandweerwagen door het weiland kunnen rijden en dan niet wegzakken. Daarom hebben de wagens vier assen gekregen, extra brede banden en banden waar ook lucht uit kan zodat ze nog breder worden. De wagen moet zelfstandig uit het weiland komen.

Dat rijden door een weiland is niet alleen handig op het eigen luchthaventerrein, maar ook in de omgeving. De Schipholbrandweer is verantwoordelijk voor het gebied tot een kilometer voor de baan. Er zijn kaarten gemaakt van alle landerijen in de omgeving, waarbij staat aangegeven waar de wagens het weiland of de akker op kunnen. Daarnaast kunnen de crashtenders tot veertig kilometer afstand bijstand verlenen, maar dan gaat het ook om zaken als een grote brand in een tankopslag.

Schuim

Het voordeel van de crashtenders is namelijk dat ze in korte tijd veel water en of schuim kunnen geven. De nieuwe wagens hebben 13.300 liter aan boord, 1.600 liter schuim en 250 kilo poeder. En goed nieuws voor het milieu: het nieuwe schuim is vrij van fluor en pfas. Daarmee behoort Schiphol tot de koplopers onder de Europese luchthavens.

Brandweer Schiphol kan ook vliegtuig doorboren [video]

Met de nieuwe wagens, die ruim een miljoen euro per stuk kosten, is de laatste maanden uitvoerig geoefend door het personeel. Dat werd gedaan op de luchthaven Twente en de Maasvlakte in Rotterdam. Op Schiphol komen dertien wagens te staan: drie op iedere post, een als reserve en drie om mee te oefenen.

Daarnaast zijn drie kleinere wagens aangeschaft voor de luchthaven Rotterdam en twee voor Lelystad. Hoewel op die laatste luchthaven nog geen vakantievlucht is geland en onduidelijk is of en wanneer dat het geval is, is de brandweer daar al paraat.

Meer nieuws uit Amsterdam

Meest gelezen