Premium

’We willen een basis leggen voor de toekomst’; Jong Oostzaan wil de kinderen van nu leren dat er wat te doen is in de gemeente

’We willen een basis leggen voor de toekomst’; Jong Oostzaan wil de kinderen van nu leren dat er wat te doen is in de gemeente
Jong Oostzaan, met vanaf links: Van links naar rechts Noreen Hollebeek, Lonneke van Soest, Daphne Heijn, Raven Lust, Olav Abbring, Wytske Liefferink, Noah van Dansik en Rachel van Dijk.
© Foto Wim Egas
Oostzaan

Georganiseerd voor en door jongeren. Dat is waar Jong Oostzaan voor is opgericht. De groep, bestaande uit Oostzaanse jongeren, organiseert activiteiten in het dorp voor leeftijdsgenoten. „We willen ervoor zorgen dat kinderen met meer plezier in Oostzaan wonen.”

„We zijn in januari 2019 begonnen”, zegt Enrico van den Berg (17). „De gemeente had een enquête verstuurd. Daarin werd gevraagd wat ik miste in het dorp. Ik heb toen aangegeven dat ik wilde helpen met het uitvoeren van de uitkomsten.”

Festival

Daphne Heijn (18) is op dezelfde manier bij de groep gekomen. „We hebben naar aanleiding van de enquête het Ideas & Food Festival georganiseerd. We wisten wat de behoeften van de Oostzaanse jongeren waren, maar ze moesten nog vorm krijgen. Op het festival kon daarom gestemd worden op de vijf beste plannen.”

Van die vijf plannen zijn er nu twee gerealiseerd. Enrico: „We organiseren frisfeesten en filmavonden. Beide activiteiten worden twee keer per maand gehouden voor verschillende leeftijden. We kunnen dan de film of muziek aanpassen op jongere of oudere kinderen. Zo is het voor iedereen leuk.”

En dat is het belangrijkste doel van de organisatie. „Het moet leuker worden in Oostzaan. Er moet meer gedaan worden voor jongeren”, zegt Daphne. „Ik kom uit Amsterdam en ben toen ik jong was hiernaartoe verhuisd. Maar ik vind het hier niet leuk. Ik wil het gezelliger maken.”

Zusje

„Mijn zusje is tien en ik wil dat ze gezellig wat met haar vriendinnen in het dorp kan doen. Daarom ben ik bij Jong Oostzaan gegaan. Ze kan nu zonder heel veel moeite te doen elke maand naar activiteiten toe. We hopen dat jongeren zich hierdoor meer aangetrokken voelen tot Oostzaan.”

De groep wordt bijgestaan door jongerenwerkers Lonneke van Soest en Rachel van Dijk. Noa van Dansik, raadslid van GroenLinks, en Olav Abbring, fractieassistent van de VVD, zorgen daarbij als jongeren uit de gemeenteraad voor een link met de gemeente. Of, zoals Daphne en Enrico zeggen, ze zijn ’het volwassen brein van de jongeren’.

Jong Oostzaan heeft duidelijke plannen. Enrico: „We willen de kinderen van nu leren dat er wat te doen is in Oostzaan. En dat het leuk is om hier te wonen. Als ze daarmee opgroeien, dan zijn ze er aan gewend en geven ze dat ook weer door aan de generatie na hen. We willen een basis leggen voor de toekomst.”

Voor meer informatie en de agenda: www.jongoostzaan.nl.

Meer nieuws uit Zaanstreek

Meest gelezen