Premium

Zelfs de duurste handgels zijn uitverkocht in Beverwijk

Zelfs de duurste handgels zijn uitverkocht in Beverwijk
Apotheek De Plantage maakt met briefje aan raam duidelijk dat mondkapjes op zijn.
© Foto Ronald Goedheer
Beverwijk

Er waren tijden dat we in Nederland gniffelden om Chinezen, of Michael Jackson, die mondkapjes droegen. Maar nadat in Nederland gisteren een tweede corona-besmetting werd vastgesteld, zijn hier diezelfde mondkapjes vrijwel overal uitverkocht.

Bij apotheek De Plantage hangt een briefje aan het raam met de tekst:’ Helaas hebben ook wij geen mondkapjes beschikbaar. Ze zijn op.’ En deze mededeling gelijk maar duidelijk op de ramen plakken, voorkomt wellicht boze klanten. Want, zo vertelt een medewerkster van de apotheek: „Er was gisteren iemand die zelfs erg boos werd omdat wij geen mondkapjes meer hebben.”

Overmacht

Overmacht, want ze gingen als warme broodjes over de toonbank, terwijl de fabrikant geen nieuwe voorraden kan leveren. „We hebben het in bestelling. Net als desinfecterende handgel, wat we anders zelfs niet verkopen. Maar vooralsnog is het allebei niet leverbaar.” Op de balie staat wel een lijstje met tips: was je handen regelmatig, gebruik papieren zakdoekjes en gooi deze na gebruik gelijk weg én schudt geen handen.’

Iets verderop staat een dame voor een leeg vak met desinfecterende handgel. „Nu ja, dan maar met handschoenen het vliegtuig in”, besluit ze. Bij de kassa blijft een vrouw nuchter. „Het is net als wanneer een zware storm wordt voorspeld. Iedereen in paniek, en dan komt-ie niet.”

Ook alle desinfecterende zeep is uitverkocht, weet medewerkster Debby. „Zelfs de duurste handgels, die anders bijna nooit verkocht worden. We hebben achter nog wat kratten staan, misschien zit er nog een doos handgel tussen..” Zelf wordt ze er toch ook een beetje zenuwachtig van. „De hele dag door vragen mensen ernaar en gaat het over corona.”

Hoewel mondkapjes en desinfecterende handgel uitverkocht zijn en vaak het woord ’corona’ valt, blijven veel mensen nuchter. Kristy (27) bijvoorbeeld zegt: „Als het komt, dan komt het. Ik ben er niet zo mee bezig en ik ben verpleegkundige.” Op haar werk wordt wel gehamerd op goede handhygiëne en wordt zuinig gedaan met de mondmaskers. „Maar verder blijf ik er nuchter onder”, zegt ze, terwijl in haar kinderwagen haar baby Charlie alles lijkt te volgen. „Ja, Charlie gaat naar de dagopvang. En dat blijft zo. Ik bevind me niet in de luxe om dan maar niet te werken. En als het echt serieus wordt, dan zien we wel weer.”

Regio 3: Virus gooit roet in eten schoolreizen

Meer nieuws uit Kennemerland

Meest gelezen