Premium

Hoopvolle bijeenkomst MKB-Haarlem over leegstand; ’Klant koopt graag bij local heroes’

Hoopvolle bijeenkomst MKB-Haarlem over leegstand; ’Klant koopt graag bij local heroes’
Arno Koek van Boekhandel Blokker in Heemstede vertelt over het succes van zijn winkel.
© Foto United Photos/Ron Pichel
Haarlem

Verhuis winkels van de Grote Houtstraat naar het voormalige pand van Hudson’s Bay en geef de leeggekomen ruimtes een woonbestemming. Het is een van de ideeën die deze donderdag voorbijkomen tijdens een ’inspiratie-netwerkbijeenkomst’ van MKB-Haarlem met als thema ’Leegstand in beweging’.

,,Het onderwerp leeft’’, constateert wethouder Robbert Berkhout (GroenLinks) aan het begin van de samenkomst. Zo’n veertig belangstellenden zijn naar Hogeschool Inholland gekomen om te luisteren naar presentaties van voorzitter Faridah Azimullah van MKB-Haarlem, Arno Koek van de Heemsteedse boekhandel Blokker en Thijs Groeneveld van Van Duivenboden Interieur in Haarlem.

In de Spaarnestad staat ongeveer een op de zeventien winkelruimtes leeg, vertelt Azimullah. ,,Op zich gaat het nog met de leegstand’’, constateert ze. Toch vindt MKB-Haarlem dat het onderwerp aandacht verdient. De voorzitter vergelijkt de Grote Houtstraat met Buchanan Street in Glasgow. Ze vertelt hoe deze leeggelopen winkelstraat in de grootste stad van Schotland weer populair werd. De straat werd bijvoorbeeld beter bereikbaar met het openbaar vervoer, maar ook andere verlichting en straatmeubilair speelden een rol. Dat de winkelstraat allerlei soorten winkeltjes en avondhoreca heeft, zorgde mede voor een flinke opleving.

Een van de bestuursleden van MKB-Haarlem opperde eerder het idee om winkels uit de Grote Houtstraat in het voormalige V&D- en Hudson’s Bay-pand te vestigen en in de vrijgekomen ruimtes woningen mogelijk te maken. Het idee, waar Azimullah donderdag over vertelt, wordt niet enthousiast onthaald. Dat Hudson’s Bay leegstaat, hoeft ook helemaal niet slecht te zijn voor de Haarlemse binnenstad, vindt een aanwezige bedrijfsmakelaar.

Het hoge parkeertarief en de bereikbaarheid van het centrum blijven pijnpunten voor winkeliers. ,,Daar blijven we over in discussie gaan’’, belooft Azimullah.

Zandvoorts CDA-raadslid en advocaat Kevin Stephan hoort geregeld over ’vastgoedcowboys’ die ondernemers in het Haarlemse centrum flinke huurverhogingen opleggen. Dat winkel- of horecaruimte leegstaat maakt ze niet uit, omdat hun pand toch wel meer waard wordt, vertelt de bewoner van de badplaats. Een kulredenering, vindt een andere aanwezige. ,,Zo werkt de economie.’’

Arno Koek komt met een positief verhaal. Hij verdubbelde zo ongeveer de oppervlakte van zijn boekhandel aan de Heemsteedse Binnenweg. Ook in de maanden na de jaarwisseling gaat het goed. Hij gaf scholen in het dorp boeken cadeau vanwege de heropening. Koek doet z’n best om de klanten lang in de winkel te houden. ,,Heemstedenaren zijn trots op hun boekhandel’’, heeft de ondernemer gemerkt.

Thijs Groeneveld vertelt hoe Van Duivenboden Interieur, oorspronkelijk het bedrijf van zijn schoonfamilie, omging met een overschot aan vierkante meters. Hij zocht contact met ondernemers om winkelruimte te huren en bij ’de mooiste binnentuin van Haarlem’ werd lunchroom Meneer Frans gecreëerd. Klanten uit de Bollenstreek keerden terug bij Van Duivenboden Interieur nadat een vestiging in Heemstede werd geopend.

Wethouder Berkhout is dan al vertrokken vanwege de raadsvergadering. Toch heeft Groeneveld een boodschap voor hem: koop het oude Hudsons’s Bay-pand niet! Het grote bedrag dat Van Duivenboden Interieur betaalt aan gemeentebelastingen kan beter worden besteed aan de bereikbaarheid van de stad.

Groeneveld stuurt de winkeliers met optimisme naar huis. Veel klanten kopen bewust bij winkels in hun woonplaats, hun ’local heroes’, weet hij. ,,Omdat ze het je gunnen.’’

Meer nieuws uit Haarlem

Meest gelezen