Commentaar: NS wil jongeren uit de spits lokken met goedkoper kaartje, dat wil iedereen wel

Commentaar: NS wil jongeren uit de spits lokken met goedkoper kaartje, dat wil iedereen wel

De NS maakt het reizen per trein voor jongeren tussen de twaalf en achttien jaar een stuk goedkoper. Zo komt er een dagkaart van 7,50 euro waarmee jongeren onbeperkt kunnen reizen buiten de spitsuren.

De NS hoopt zo meer jongeren de trein in te krijgen. Kennelijk kiezen die nog niet genoeg voor het railvervoer. Nu is er veel te zeggen voor beleid dat gericht is op reizigersvervoer buiten de spits. Spitstreinen hebben immers veel weg van veevervoer. Als daar een paar reizigers af kunnen biedt dat letterlijk meer ademruimte voor de forens die geen andere keuze heeft.

Lees ook: NS lokt jongeren buiten spits met treinkaartje voor ’half geld’

Maar waarom dan zo bescheiden? Goedkope kaartjes buiten de spits voor iedereen, zou immers veel meer effect sorteren. Reizen per trein wordt dan voor iedereen een stuk aangenamer. En dat zal per saldo het enthousiasme voor de NS alleen maar doen toenemen. Niet alleen onder jongeren, maar ook bij hun ouders. De NS denkt dat die nog massaal voor de auto kiezen getuige de uitlating van topman Smit dat door het reizen met de trein goedkoper te maken, ouders hun kinderen niet langer telkens met de auto weg hoeven te brengen.

Je vraagt je af waarop Smit zijn visie over de Nederlandse samenleving baseert. Juist jongeren in Nederland kiezen al lang niet meer automatisch voor een rijbewijs en een auto. En ook ouderen die zich in de steden vestigen zien steeds vaker af van hun voorheen Heilige Koe. Het is aan de NS een inhaalslag te maken die groeiende groep te bedienen. Bijvoorbeeld door de spits te ontlasten. Met goedkope kaartjes buiten de spits voor iedereen bijvoorbeeld.

Meer nieuws uit Opinie-Column

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.