Oefenterrein hondenclub DWO staat helemaal onder water: ’Hier is niet tegenop te pompen’

Het ondergelopen oefenterrein van hondenclub DWO is veranderd in een meer.

Het ondergelopen oefenterrein van hondenclub DWO is veranderd in een meer.© eigen foto

Tanja Koopen
Enkhuizen

Ze zijn wel wat gewend bij hondenclub DWO in Enkhuizen. Maar deze week keken ze toch op: het hele oefenterrein staat blank vanwege de hoge waterstand van het IJsselmeer.

Enkhuizen worstelt zowel binnen- als buitendijks met het hoge water, dat niet alleen in de havens voor overlast zorgt, maar ook polders onder water zet. Zoals het Enkhuizerzand en dus ook het buitendijkse terrein van de hondenclub.

De hondenclub, die meerdere malen per week het terrein gebruikt voor cursussen en trainingen, ontdekte woensdag dat het hele land ondergelopen was. Aanvankelijk werd de hoop gekoesterd dat het zou mee vallen, maar dat bleek niet het geval. Het oefenterrein was veranderd in een meer.

De trainingen kunnen op eigen terrein vooralsnog niet doorgaan. Er wordt gekeken of de komende tijd gebruik kan worden gemaakt van voorzieningen bij andere clubs.

Drainage

Tot twee jaar terug kampte DWO zeer regelmatig met ondergelopen terreinen. Dat leek verholpen door betere drainage en doordat de gemeente een pomp plaatste. Die werkt nu ook volop, aldus bestuurslid Yvonne Roosendaal, maar biedt geen soelaas meer.

,,Het IJsselmeer staat dertig centimeter hoger dan normaal. Hier is niet tegenop te hevelen. De pomp staat echt te loeien.’’ Het water op het buitendijkse land staat inmiddels net zo hoog als het water in het IJsselmeer.

Roosendaal: ,,De grond is volledig verzadigd, dit is pure overmacht.’’

Inmiddels is het door de aanhoudende regen zelfs zo dat het water aan twee kanten het terrein op stroomt. ,,Ook vanaf de dijk langs de Oosterdijk stroomt het water hierheen. Dit is voor ons gewoon vette pech.’’

Het clubgebouw, dat iets hoger ligt, is tot nu toe behouden voor de wateroverlast.

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen